2023. 09. 29. Péntek Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Tiltott kastélyok - Fugadi Bánffyak

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Illés Boglárka: Emlékezni kell hőseinkre

óFontos, hogy emlékezzünk hőseinkre, hőstetteikre, Balassagyarmaton azokra a katonákra, polgárokra, tanulókra és vasutasokra, akik elűzték a várost megszálló csehszlovák katonaságot - mondta Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke szerdán az MTI-nek.

  • Illés Boglárka: Emlékezni kell hőseinkre

 

A 101. évfordulón rendezett megemlékezésen Illés Boglárka koszorút helyezett el a városháza falán lévő emléktáblánál, és felkereste a Civitas Fortissima Múzeumot.

Az intézmény részletgazdagon mutatja be az 1919-es balassagyarmati eseményeket, de az első világháborús emlékek, korabeli és korhű fegyverek, bútorok, eredeti térképek, iratok, vagy akár egy elhunyt golyóütötte tárcája is közelebb hozzák ezt az időszakot a fiatalokhoz - méltatta a Matúz Gábor által alapított és vezetett múzeumot az MTI-nek.

Illés Boglárka kiemelte, hogy nagyon sok fiatal volt szerdán a múzeumban. Elismerően szólt arról, ahogyan Balassagyarmaton beépítik a fiatalok mindennapjaiba az emlékezést.

A Civitas Fortissima téren tartott ünnepségen Csach Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy az első világháború után évekig tartó élelmiszer-, szénhiány, nyomor és nélkülözés volt a helyiek osztályrésze is, de a gyarmatiak nem szűntek meg szolidárisak lenni egymással, és a városba kerülőkkel. Az akkor 12 ezer lakosú város már 1915 szeptemberében 15 ezer katonát, menekültek százait és egy kolerásokkal teli katonai kórházat is befogadott.

A városvezető elképzelhetetlen csodának nevezte, hogy ilyen előzmények, sorscsapások után közfelkiáltással mindegyikük az ellenszegülést, a megszállók elleni felkelést választotta.

A többi már dicsőséges magyar történelem

- tette hozzá.

Szólt arról, hogy 1919. január 28-án a cseh megszállók már sejtették, hogy a magyarok támadásra készülnek a laktanya ellen, és többször szerették volna felhívni Csata-Párkánynána települést, hogy értesítsék a cseh utánpótlást, hiszen Losoncon ezer, Ipolyságon 700 támadásra fogható katona állomásozott. De a szolgálatban lévő balassagyarmati fiatal lány, Komenda Gizella postai telefonkezelő minden híváskor üres vonalat kapcsolt, mondván: nem működnek a vonalak.

A hazaszeretet esszenciája ez: helyt állni ott, ahová rendelve vagyunk. Elvégezni azt az apróságot, ami a dolgunk

- fogalmazott Csach Gábor.

Az első világháború után a balassagyarmati polgárok Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva fegyvert fogtak, és kiverték a megszálló csapatokat. Ezzel megakadályozták, hogy az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege még délebbre tolja az ország határait, és elérték, hogy Balassagyarmat Magyarország része maradjon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Nagyot fordult a világ a nemzetközi hitelminősítő intézetek és a kormány körül mostanság. Akik végigkövették a 2010-es évek gazdaságpolitikai momentumait, talán még emlékezhetnek, a 2011–12-es euróválság és finanszírozási nehézségek idején a hárombetűs intézmény, az IMF után csak a Moody’s, a Fitch Ratings vagy a Standard and Poor’s neve csengett keserűbben a kormányzati kommunikációban, miután azok sorra minősítették le a magyar szuverén adósosztályzatot, egészen a bóvli kategóriába visszavágva. Mindez már a múlt, ezúttal nincs bóvli, helyette csupa-csupa pozitív kilátás. Elemző magyarázza el az okokat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Az amerikai polip magyarországi csápjai

Az amerikai polip magyarországi csápjai

Hosszú évek óta építkeznek Magyarországon olyan politikai aktorok, akik szoros kapcsolatban állnak a globális baloldali hálózattal, illetve az Egyesült Államok egyes érdekcsoportjaival.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!