2020. november 27.,
péntek, Virgil napja

Gyakorlatilag elismerték, hogy túlreagálták a túlóratörvényt

Hír TV

2019. február 17., vasárnap 10:38, frissítve: vasárnap 10:43

Nem akartak sztrájkolni az emberek sem decemberben, sem januárban a „rabszolgatörvény” ellen, annak ellenére, hogy ezt meghirdette a Magyar Szakszervezeti Szövetség, habár ma már a tisztségviselők ezt tagadják – ez derül ki a Maszsz elnökjelöltjeinek vitájából – írja a Magyar Nemzet. A szövetség csütörtökön választ elnököt. A lap szakszervezeti körökből úgy tudja, a jelenlegi vezető, Kordás László a legesélyesebb.

Nincs egyetértés a Magyar Szakszervezeti Szövetségen (Maszsz) belül sem azzal kapcsolatban, hogy a szövetség a túlóraszabályozás kapcsán általános sztrájkot hirdetett más konföderációkkal, és ennek megvolt-e az alapja.

Székely Tamás alelnök, habár az egyik tüntetésen felszólalásában az ország leállásáról, a kapák és kaszák kiegyenesítéséről beszélt, tagadja, hogy általános munkabeszüntetésre hívta volna a munkavállalókat. Kordás László szerint ráadásul felmérést is készítettek, amely alapján már decemberben tudták, nem érdekli az embereket az általuk rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvény.

Székely Tamás kifejtette: egyébként sem lehet sztrájkot hirdetni olyan intézkedés ellen, amellyel nem élnek a munkáltatók, ezzel elismerve, hogy túlreagálták a túlóraszabályozás módosítását, és nem igaz, hogy széles körű társadalmi elégedetlenséget váltott volna ki a munkavállalókból a Munka törvénykönyvének módosítása.

A Maszsz csütörtökön tartja tisztújító kongresszusát, a három jelölt – Kordás László jelenlegi elnök, Hercegh Mária, a nőtagozat elnöke és Székely Tamás jelenlegi alelnök – minap lefolytatott vitájában mindenki más álláspontot képviselt az országos sztrájk meghirdetéséről. A Magyar Nemzet értesülése szerint Kordás László a legesélyesebb a posztra.