2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Országos tüntetést hirdettek, sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Hír TV

2019. január 5., szombat 22:03, frissítve: szombat 22:32

Újabb, ezúttal országos demonstrációt hirdettek január 19-ére a túlóratörvény ellen tiltakozó szakszervezetek. A Kossuth téren az érdek-képviseletek azt is bejelentették, hogy sztrájkra is készülnek, kedden személyesen akarják átadni követeléseiket a miniszterelnöknek. A pártok is követelték a munka törvénykönyvének megváltoztatását, de távlatibb terveket is vázoltak: az MSZP választási összefogást sürgetett.

A Hősök terén gyülekezett a tömeg szombat délután a túlóratörvény elleni tüntetésen. A demonstrálók ezután az Andrássy útat, az Oktogont és a Nagykörutat érintve a Kossuth térre vonultak.

Az esemény elején civilek és a szakszervezetek képviselői szólaltak fel a színpadon. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke január 19-ére újabb tüntetést jelentett be és országos sztrájk előkészítéséről beszélt. Kordás László azt mondta: öt napot adtak a kormánynak, hogy felállítsák a tárgyalódelegációjukat.

„Ha ezt nem teszi, országos figyelmeztető sztrájkot szervezünk. És ha arra sincs válasz, akkor jöjjön aminek jönnie kell” – mondta Kordás. – Munkahelyek fognak leállni, utakat, hidakat fogunk lezárni, megbénul az ország, és ezért minden felelősség a munkásokat eláruló kormányt, és személy szerint a miniszterelnököt terheli.”

Szinte az összes ellenzéki párt felvonult ezután a színpadon. A Jobbikos Jakab Péter a kormány hamarosan utcára kerülő plakátjainak megrongálására szólított fel.

„Itt a jó alkalom, hogy meghirdessük mi is, hogy mit gondolunk erről a rendszerről” – jelentette ki Jakab.

Az LMP országgyűlési képviselője tárgyalásra hívott, hogy közösen dolgozzák ki a túlóratörvény módosítását. „Én most szeretném nagy-nagy tisztelettel, a munka törvénykönyv átfogó módosítását” – mondta Csárdi Antal.

országgyűlési képviselő, LMP

 

Az MSZP frakcióvezetője ennél is továbbment: ő már ellenzéki összefogásra szólított fel.

„Megteremtettük az egységet a Parlamentben. Egy az egy ellen, hajrá!” – kiabálta Tóth Bertalan.

Az esemény végén a telefonjaikat a magasba tartották a demonstrálók, füstbombák ezúttal nem voltak.