2020. március 29.,
vasárnap, Auguszta napja

Sztrájkot hirdettek márciusra a közszolgák

Hír TV

2019. január 17., csütörtök 13:50, frissítve: csütörtök 18:42

Sztrájkot hirdetnek március 14-re a közszféra dolgozói, amennyiben a kormány nem teljesíti a többi között a béremelésről szóló elvárásaikat. A szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak, a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők, illetve az önkormányzati köztisztviselők 32 pontban fogalmazták meg követeléseiket.

Március 14-re jelentett be sztrájkot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné elmondta: a munkabeszüntetést a túlóratörvény visszavonása érdekében szervezik meg, amennyiben nem teljesülnek követeléseik, illetve azért, hogy a kormány rendezze a tarthatatlan, követhetetlen, szakmailag értelmezhetetlen bérpolitikát.

„Levélben tájékoztattam erről a miniszterelnök urat és kértem, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalófeleket. Felkészültünk a korrekt, tárgyszerű, szakmai alapú érdekegyeztetésre. Ez történt a korábbi időszakban, de a kormányzat egyetlen javaslatunkat sem fogadta el, ezért szervezzük meg a sztrájkot” – mondta Boros Péterné.

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete is csatlakozik a munkabeszüntetéshez. „A közalkalmazotti bértábla több mint 10 éve nem volt módosítva, így az akár 15-20 éve a szakmában dolgozó diplomás szakemberek bére nem éri el a garantált bérminimumot, csak pótlékok segítségével” – mondta Flaskár Nagy Melinda, a szakszervezet titkára.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke háromoldalú, a munkaadók, munkavállalók és a kormányzat közötti tárgyalásokat sürget.

„Létre kell hozni egy a nemzeti szintű munkaügyi fórumot, ahol minden olyan jogszabályt, ami kormány és parlament elé megy, érdemi módon, háromoldalú tárgyalások keretében meg kell tárgyalni annak érdekében, hogy ne kelljen ilyen demonstrációkat és sztrájkot szervezni” – mondta Agg Géza, a szervezet elnöke.

A Vasas Szakszervezet korábban úgy nyilatkozott, hogy a pártok politikai célokra akarják felhasználni a túlóratörvény ügyét. Boros Péterné ezzel kapcsolatban azt mondta, nem kívánnak az ellenzéki pártokra vonatkozó minősítéseket tenni.

„Megosztottuk a munkavállalók problémáit, én erre szeretnék fókuszálni és a pártpolitikai semlegességünket úgy megtenni, hogy mi minden parlamenti párttal együttműködünk és mindent megköszönünk, ami a munkavállalók helyzetének javítása érdekében tesznek” – mondta.

Dunai Mónika, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint az ellenzék megvezette a szakszervezeteket, hiszen a bérek 2010 óta folyamatosan emelkednek.

„Nagyon sajnáljuk, hogy az ellenzéki pártok megvezették, mondhatnám úgy is, hogy becsapták a szakszervezeteket és a szakszervezetek úgy foglalnak állás, ahogy az ellenzéki pártok. Mi továbbra is azon vagyunk, hogy a Munka törvénykönyve az emberek érdekét képviselje, a folyamatos béremelésekkel pedig szeretnénk, ha mindenki, minden család, minden munkavállaló évről évre jobban tudna élni” – nyilatkozta.

A politikus hozzátette a minimálbér és a bérminimum több mint a duplája annak, mint a baloldali kormányok idején volt.