2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Fekete-Győr András a paneleket puffogtatta az Orbán Balázzsal folytatott vitán

Orbán Balázs-Fekete-Győr András vitája a Fúzió Hallgatói Közösség szervezésében. Téma: A felsőoktatás struktúraváltása. A HírTV stúdiójában pedig Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője és Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Műsorvezető: Velkovics Vilmos.

  • Fekete-Győr András a paneleket puffogtatta az Orbán Balázzsal folytatott vitán

Milyen felsőoktatás szeretne az ellenzék? Hogyan tenné versenyképessé az egyetemeket a kormány? Fontos kérdések, amelyekre remélhetőleg hamarosan választ kaphatnak. A Fúzió Hallgatói Közösség ugyanis egy asztalhoz ültette Orbán Balázst, a Miniszterelnökség politikai államtitkárát és Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét.

A HírTV stúdiójában pedig Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője és Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Műsorvezető: Velkovics Vilmos.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a vita kezdetén elmondta, szerinte a modellváltással egyértelműen nő az egyetemek mozgástere, amit talán az ellenzék sem tud elvitatni.  

Kiemelte, Magyarország számára az oktatás nemzetstratégiai kérdés, hiszen nemcsak munka- hanem tudásalapú társadalomnak is épülnie kell.

Ha körbenézünk a világban az egyetemek között, akkor azt látni, hogy a legjobbak között nincs magyar egyetem - tette hozzá. 

Ez egy olyan probléma, amit meg kell oldani. 

  • Most változik, a felsőoktatás nem lesz alulfinanszírozott.
  • Több ezer milliárdnyi forrás fogja szolgálni a felsőoktatást
  • A jövőben a mennyiséget és a minőséget is növelni kell 

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje először nem a témáról beszélt, hanem üdvözölte, hogy egy kormánypárti politikus leül vele egy asztalhoz. Szerinte a 2006-os Orbán-Gyurcsány-vita óta a Fidesz nem mer kiállítani a saját pártelnökét vitára. 

Ez a velejéig korrupt és múlt századi rendszer államtitkárokat, vagy jó esetben szokott küldeni ilyen helyzetben. 

Fekete-Győr idézett Orbán Balázs könyvéből, miszerint "a hatalom egy utazás és csak a végén derül ki, hogy jó emberek maradtunk-e". A momentumos politikus úgy látja, elementális a különbség a Fidesz és a Momentum között. 

Szerinte akinek van erkölcsi integritása és politikai morálja, annak nem kell 30 évet várnia, hogy jó vagy rossz emberhez méltó döntéseket hozott-e meg. 

"Bízom benne, ennek a hatalmi utazásnak kevesebb, mint egy év múlva véget fogunk vetni" - tette hozzá. 

Az alapítványi kérdés Fekete-Győr szerint nem felsőoktatási ügy, hanem hatalompolitikai kérdés. Meglátása szerint, szó lehet itt a hatalom átmentéséről vagy közvagyon, a nemzeti vagyon kiszervezéséről is. 

Szintén hatalompolitikai és nem oktatási ügynek nevezte a CEU valamint a Fudan egyetem ügyét is Fekete-Győr. 

Orbán Balázs szerint, amit a Momentum politikusa állít, az a marxista típusú hatalomgyakorlás, hiszen az egyetemek felett nincs kormányzati kontroll.

Fekete-Győr András állítja, csökkent a mozgástér és az autonómia is az egyetemek életében, de nőtt a kuratóriumok mozgástere. 

Állítja, a kormány becsapta az egyetemeket, hiszen szerinte nem igaz, hogy ömleni fog a pénz. 

Orbán Balázs reagálásában feltette a kérdést, ha a Momentum a fiatalok pártjának próbálja aposztrofálni magát, akkor miért nem a fiatalok érdekeit nézi. 

Fekete-Győr erre kijelentette, hogy a kormány elüldözte a CEU-t és ebből nem engedett, de Orbán Balázs ténynek nevezte, hogy a CEU nem ment sehova, annyi igaz, hogy a CEU bizonyos képzéseket elindított Bécsben, de maga az itteni campus itt működik Magyarországon. 

Fekete-Győr szerint a 2022-es kormányváltás után vissza fogják hívni a CEU-t.

Az államtitkár érthetetlennek nevezte, hogy miért nem lehet támogatni a felsőoktatás átalakítását, csak valami furcsa marxista logikából kiindulva arról beszélni, hogy majd megszűnik a kontroll az egyetemek felett. 

Ez '90 előtti tempó - tette hozzá. 

A beígért 1200 milliárd forint hol van, az egyetemek mikor fogják megkapni? - tette fel a kérdést Fekete-Győr. Orbán Balázs azt válaszolta: most, az idén, magyar költségvetési forrásból. 

A vitában Fekete-Győr azt mondta, hazugság, hogy az egyetemek megkapják az 1200 milliárd forintot és senki nem hiszi el, hogy lesz diákváros. 

Orbán Balázs szerint a Mometum az alapítványi struktúráról nem mond igaza, mert arról van szó, hogy van egy célra rendelt vagyontömeg, amit egy sarkalatos törvény meghatároz, hogy mire lehet fordítani (...)

Fekete-Győr a vitában megjegyezte, Mészáros Lőrinc vagyon körülbelül 330 milliárd forint.

Miért nem a fideszes oligarchák adják a pénzt? (...) Főleg úgy, ha megnézzük, az egyetemi szférában mennyit keresnek a tanárok - tette hozzá. 

Az államtitkár kiemelte, megérkeztünk a lényeghez, hiszen a kuratóriumok feladata leszú. hogy továbbra is megmarad egy állami finanszírozású láb, de egyébként mindenki, vállalati szakemberek, multinacionális cégek behozzák a forrásokat, kutatási együttműködéseket csináljanak és diverzifikálják azt a lábat, amelyen az egyetemek állnak. 

Az Orbán Balázs lehetséges elmozdítását forszírozó kérdésre (a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke - szerk.) az államtikár elmondta, azokat, akik nem azt gondolják a világról, amit Fekete-Győr gondol, azokat elkezdi fenyegetni, propagandistázni és büntetőjogi szankciókkal fenyegetni. 

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, Fekete-Győr fogja vissza a forradalmi, marxista lendületet. 

Az egyre hevesebb vita moderátori kérésre végül visszakanyarodott a felsőoktatáshoz.

A vitáról szóló elemzés megtekinthető itt: 

A vita:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!