2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Bevándorlás vagy családpolitika: a kérdés megosztja az ellenzéket

A Párbeszéd nem a bevándorlásban látja a magyar demográfiai problémák megoldását, de a kormány családpolitikáját is bírálják – mondta el a Hír TV kérdésére a párt társelnöke. A politikus a DK volt alelnökének posztjára reagált, amelyben Bauer Tamás arról írt: Nyugat-Európához hasonlóan rövid távon Magyarországon is a bevándorlás jelentheti a népességszám növekedés megoldását.

  • Bevándorlás vagy családpolitika: a kérdés megosztja az ellenzéket

A feltétel nélküli alapjövedelemről rendezett konferenciát a Megújuló Magyarországért Alapítvány. A Párbeszéd pártalapítványának új kuratóriumi elnöke Büttl Ferenc közgazdász, aki korábban publicisztikában állt ki többek között a vagyonadó mellett, mint fogalmazott: „ami a hazai adórendszerből hiányzik, az a központi vagyonadó”.

Büttl Ferenc akkor azzal érvelt: a különadó bevezetésével lehetővé válna más adónemek csökkentése, hozzájárulna a gazdaság növekedéséhez és a foglalkoztatás valódi bővüléséhez.

„Elsősorban ingatlanadóról szoktunk beszélni, amikor vagyonadót mondunk. Tehát senki nem arra gondol, hogy akkor gyorsan felbecsüljük, hogy kinek mennyi aranyékszere van és akkor az is a vagyon része, ez egy teljes képtelenség, tehát ilyet nem lehet csinálni” – mondta Büttl Ferenc, aki a Hír TV-nek úgy fogalmazott: komoly előkészítésre és szabályozási háttérre volna szükség a vagyonadó bevezetéséhez.

„Központi vagyonadót érdemes lenne csinálni. Ez egy nem kis erőfeszítés, nem kevés munka lenne. Itt egy központi, nem csak egy naprakész ingatlannyilvántartást, hanem egy értékalapú ingatlannyilvántartást kellene csinálni” – tette hozzá.

Nem csak az adórendszert, a családtámogatást is kritizálják az ellenzéki politikusok. Bauer Tamás – a DK volt alelnöke – Facebook posztjában arról ír: Magyarországnak is bevándorlásra lenne szüksége, mint a nyugat-európai országoknak. Bauer úgy érvel, a bevándorlással még az első Orbán-kormány is számolt. Az ellenzéki pártokat is kritizálja a családvédelmi konzultációra adott reakcióik miatt. Szerinte: nem azzal kellene elintézniük ezt a kormányakciót, hogy sokba kerül és hamisak, félrevezetők a kérdések, hanem fel kellene vállalniuk ezt a fontos vitát.

A Párbeszéd társelnöke elmondta: nem értenek egyet Bauer Tamással, de a kormány családtámogatási politikáját sem az ellenzék, sem a szakértők nem támogatják.

„A kormány álláspontjával senki nem ért egyet a szakmai szereplők között. Én nem olvastam még olyan szakértői elemzést, ami például a kormány lakáspolitikáját helyeselné. A családi adókedvezmények jelenlegi rendszere, a lakástámogatási rendszer, a bölcsődei férőhelyek száma nem olyan lépések, amelyek növelik Magyarországon a gyerekvállalási kedvet” – mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke.

A párt országgyűlési képviselője szerint első körben a márt létező családokat kellene támogatni.

„A Párbeszéd azt javasolja, hogy elsősorban azokat a gyermekeket és azoknak a gyermekeknek a szüleit támogassuk, akik már megszülettek. Ma Magyarország 750 ezer gyerek él létminimum alatt. Ott kezdődne egy családpolitika, egy demográfiai politika, hogy a már meglévő gyermekek szegénységét felszámoljuk és utána lehet gondolkozni – nem a mostani kormány mintájára, hanem inkább a sikeres észak-európai országok mintájára – egy családtámogató politikával, ami a születésszámok emelkedését hozná magával. Én a magam részéről mindent megtettem, négy gyermek apjaként azt hiszem, hogy ennél többet nem tudok hozzátenni az ügyhöz” – mondta Tordai Bence.

A családtámogatásokról és a demográfiáról szóló nemzeti konzultáció visszaküldési határideje december 21.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!