2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

A magyarok többsége fontosnak tartja az emlékezést Trianonra

1920. június 4-én került aláírásra az első világháborút hazánk számára lezáró, és a történelmi Magyarország szétszakítását eredményező trianoni békediktátum. A 100. évfordulóra tekintettel a közbeszéd egyik meghatározó témájává lépett elő a szóban forgó döntéshez való viszonyulás, illetve az emlékezetpolitika fontossága, ezért a Századvég megvizsgálta a magyar lakosság véleményét e kérdésekben.

  • A magyarok többsége fontosnak tartja az emlékezést Trianonra

A kutatás alapján megállapítható, hogy a magyarok elsöprő többsége jól informált az említett évforduló kapcsán: a megkérdezettek 91 százaléka tisztában van azzal, hogy idén van a trianoni döntés 100. évfordulója, és mindössze a 9 százalékuk nem értesült erről. Szintén tájékozottnak tekinthető a lakosság a békeegyezmény rendelkezéseit illetően. A felmérés szerint a válaszadók 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szóban forgó döntés az első világháború lezárásával és hazánk területei tekintélyes részének elcsatolásával járt, ezzel szemben a 17 százalékuk nem tudja, hogy miről szól a trianoni egyezmény, illetve nem rendelkezik véleménnyel ebben a kérdésben.

 

Érdekesség, hogy társadalmi konszenzus látszik kirajzolódni a nemzeti emlékezet fontosságáról: a megkérdezettek 83 százaléka elengedhetetlennek tartja megemlékezések rendezését a trianoni döntés 100 éves évfordulóján, továbbá a 81 százalékuk szerint fel kell idéznünk azt, ami Magyarországgal történt 1920-ban. Ugyanakkor a 14 illetve 16 százalékuk arra az álláspontra helyezkedett, hogy nincs szükség a megemlékező rendezvényekre, valamint a múltat inkább el kellene feledni.

Kijelenthető továbbá, hogy a válaszadók közel fele (47 százalék) számára az említett évforduló a nemzeti összetartozást, a határon túli magyarsággal vállalt sorsközösséget fejezi ki, míg a 34 százalékuk a történelmi időkre való emlékezés szempontjából tartja fontosnak a múlt felidézését. Azok aránya, akik a békediktátum felülvizsgálata céljából ítélik szükségesnek Trianon felelevenítését, mindössze 18 százalékra tehető.

 

Századvég Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!