2021. április 21.,
szerda, Konrád napja

A főpolgármester hallgat László Imre botrányos kijelentéséről

2020. június 28., vasárnap 10:09

A Főpolgármesteri Hivatal nem kommentálta érdemben, hogy az újbudai polgármester Hitlert méltatta. Híradónk levélben kért tájékoztatást arról, mi Karácsony Gergely álláspontja a botrányos kijelentésről. A sajtóosztály válaszában azonban mindössze László Imre állásfoglalását küldte tovább. A HírTV-t korábban épp Karácsony Gergely vádolta nácimosdatással és ezért bojkottálja a csatornát.

Budapest első embere hónapok óta nem hajlandó nyilatkozni a HírTV-nek a kitörés napi riport miatt, amiben szerinte nácikat mosdattunk. Csatornánk már többször szerette volna meghívni a főpolgármester, de a bojkottra hivatkozva ezt megtagadta.

Most azonban Troll című műsorunk birtokába került egy felvétel, amelyen a Gyurcsány-párt XI. kerületi polgármestere az önkormányzati ülésen azt mondta: Adolf Hitler megérdemelte hogy annak idején a Time magazin 1938-ban az év emberének választotta.

A botrány kirobbanása óta sem a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, sem pedig Karácsony Gergely főpolgármester nem határolódott el László Imrétől.

Híradónk levélben kért tájékoztatást arról, mi a főpolgármester álláspontja a DK-s polgármester kijelentésről, de a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya mindössze László Imre állásfoglalását küldte tovább.

Tüttő Kata, Hadházy Ákos és Nunkovics Tibor szerint megbocsátható a DK-s újbudai polgármester Hitlert méltató kijelentése. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő szerint viszont nem elfogadható, ha valaki náci eszmékkel szimpatizál.

Az ATV Nap Híre című műsorában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerencsétlen mondatnak nevezte, amit László Imre mondott. Azonban ő tovább ment és a magyar kormány és a hitleri németország között vont párhuzamot.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint is szerencsétlen kijelentés volt, de szerinte elegendő, hogy László Imre elnézést kért mondataiért.

A jobbikos Nunkovics Tibor szerint megbocsátható László Imre kijelentése.

Nincs felmentés arra, ha egy politikus náci eszmékkel szimpatizál - ezt pedig már Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő mondta Magyarország élőben című műsorunkban.

Az ügyről kifejtette véleményét Deutsch Tamás is. Az európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán úgy fogalmazott, 

a minimális emberi tisztesség és az önök által előszeretettel hangoztatott politikai korrektség azt követeli, hogy László Imre azonnal távozzon a közéletből, mondjon le polgármesteri tisztségéről, ezzel a fővárosi képviselői megbízatásáról és a Demokratikus Koalíció elnökségi tagságáról.

Radikális baloldali nézeteket vall László Imre

László Imre, újbudai DK-s polgármester Hitlerről szóló kijelentése illeszkedik a nyugati világ radikális baloldali eszméihez – jelentette ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója a Bayer-showban. Kovács István emlékeztetett: a DK-s politikus által említett időszakban már felállították a koncentrációs táborokat és folyamatosak voltak a zsidó lakosság elleni erőszakcselekmények. (A teljes beszélgetés vasárnap 21 óra 5 perctől látható a HírTV műsorán.)

Hitler neve elválaszthatatlan a pusztítástól

Adolf Hitler azért került a Time magazin címlapjára, mert megpróbálták megbékíteni - mondta Híradónknak Máthé Áron. A történész kiemelte, hogy a rákövetkező évben Sztálin kapta meg a megtiszteltetést. Mint mondta: az 1938-at megelőző időszakban valóban voltak olyan gazdasági intézkedések, melyek Németország előnyére váltak, de ekkor már túl voltak a kristályéjszakán, a hosszú kések éjszakáján és egy népirtáshullámon is.

Hitler neve az elválaszthatatlan a pusztítástól, a gyűlölettől, az antiszemitizmustól, és egyébként magyarellenes is volt, ezt azért ne felejtsük el, ezt azért nagyon sokan el szokták felejteni, és hát ugye a vége az lett, hogy európa egy romhalmazzá vált 1945-re. Innentől kezdve azért nagyon nehéz nem a vége felől nézni

- nyilatkozta Máthé Áron.

HírTV