2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket

Magukat antifasisztáknak nevező tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket Budapesten. Két helyen szerveztek megemlékezéseket az 1945. február 11-i eseményekre, az egyik a Városmajorban volt, ahol radikális szervezetek ünnepeltek. Őket kordonnal és rendőr sorfallal választották el a tüntetőktől. A megemlékezések békésen értek véget.

  • Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket

A német csapatok egyik teherszállító vitorlázója csapódott egy ikerházba 1945. február 6-án, egy fotós örökítette ezt meg. Budapest akkori ostromának fennmaradt fotóiból nyílt szabadtéri kiállítás a Budai várban.

A kiállítást három kerület polgármestere nyitotta meg. Arra emlékeztek, hogy a szovjet harapófogóba szorult német és magyar katonák a várból 1945. február 11-én kitörtek: összesen 120 ezer katona és 40 ezer civil halt meg.

A XII. kerület polgármestere pedig a kiállítás személyes vonatkozására hívta fel a figyelmet.

"Nekem azért tetszik ez a kiállítás, mert nem nagy, hanem kicsit. Nem elveket hangoztat, hanem személyes történeteket mond el, a mi lakóhelyünkről beszél, a mi utcánkat mutatja meg, a mi házunkat mutatja meg."

- mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere.

A kitörés napjára emléktúrát is szerveztek a várból, amelyen a kitörő katonák útvonalát járták végig, a többnyire katonai ruhába öltözött résztvevők.

A túrára gyülekező 4100 résztvevőt egy hatfős csoport próbálta megzavarni, akik szerint a túrázók fasiszták.

Ahogy rózsaszínbe öltözött demonstrálók próbáltak megzavarni egy másik rendezvényt is a Városmajornál. Több radikális szervezet itt emlékezett meg a kitörés napjáról, amit a magukat antifasisztáknak nevező csoport dobolással, hangoskodással próbált ellehetetleníteni. Őket kordonokkal és sorfallal rendőrök tartották távol a radikálisoktól.

"Az antifasisztáknak pedig azt szeretném megköszönni, hogy azt a hangulatot, mely annak idején is uralkodott Európában, a második világháború ideje alatt, megtemetik nekünk!"

- jegyezte meg Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja.

A megemlékezés végül békésen zárult minkét helyen.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!