2022. 07. 01. Péntek Tihamér, Annamária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Kultúra

Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket

Magukat antifasisztáknak nevező tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket Budapesten. Két helyen szerveztek megemlékezéseket az 1945. február 11-i eseményekre, az egyik a Városmajorban volt, ahol radikális szervezetek ünnepeltek. Őket kordonnal és rendőr sorfallal választották el a tüntetőktől. A megemlékezések békésen értek véget.

A német csapatok egyik teherszállító vitorlázója csapódott egy ikerházba 1945. február 6-án, egy fotós örökítette ezt meg. Budapest akkori ostromának fennmaradt fotóiból nyílt szabadtéri kiállítás a Budai várban.

A kiállítást három kerület polgármestere nyitotta meg. Arra emlékeztek, hogy a szovjet harapófogóba szorult német és magyar katonák a várból 1945. február 11-én kitörtek: összesen 120 ezer katona és 40 ezer civil halt meg.

A XII. kerület polgármestere pedig a kiállítás személyes vonatkozására hívta fel a figyelmet.

"Nekem azért tetszik ez a kiállítás, mert nem nagy, hanem kicsit. Nem elveket hangoztat, hanem személyes történeteket mond el, a mi lakóhelyünkről beszél, a mi utcánkat mutatja meg, a mi házunkat mutatja meg."

- mondta Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere.

A kitörés napjára emléktúrát is szerveztek a várból, amelyen a kitörő katonák útvonalát járták végig, a többnyire katonai ruhába öltözött résztvevők.

A túrára gyülekező 4100 résztvevőt egy hatfős csoport próbálta megzavarni, akik szerint a túrázók fasiszták.

Ahogy rózsaszínbe öltözött demonstrálók próbáltak megzavarni egy másik rendezvényt is a Városmajornál. Több radikális szervezet itt emlékezett meg a kitörés napjáról, amit a magukat antifasisztáknak nevező csoport dobolással, hangoskodással próbált ellehetetleníteni. Őket kordonokkal és sorfallal rendőrök tartották távol a radikálisoktól.

"Az antifasisztáknak pedig azt szeretném megköszönni, hogy azt a hangulatot, mely annak idején is uralkodott Európában, a második világháború ideje alatt, megtemetik nekünk!"

- jegyezte meg Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja.

A megemlékezés végül békésen zárult minkét helyen.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!