2020. július 10.,
péntek, Amália napja

Soroló: Megnyílt a 79. OMÉK

Hír TV

2019. szeptember 29., vasárnap 08:33

A magyar mezőgazdaság legrangosabb seregszemléje a Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár. Az OMÉK 79. alkalommal nyitotta meg kapuit. Idén 40 ezer négyzetméteren 680 kiállító várta a szakmai érdeklődőket és a nagyközönséget.

Nagy István agrárminiszter a magyar mezőgazdaság legrangosabb seregszemléjének, valamint az anyaországi és a határon túli gazdák ünnepének nevezte a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt, amelyet Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A magyar gazdaság jól teljesít, és ehhez a gazdák sikere, teljesítménye is hozzájárul: a mezőgazdaság teljesítménye tavaly elérte a 2720 milliárd forintot, 2010 és 2018 között 33 százalékkal emelkedett, ezzel a legjobb eredményt érte el Magyarország az Európai Unióban - mondta Nagy István.

Aratás: kevesebb kukorica lesz

A Baranya megyei Szalánta határtában jártunk. A Szalánta Zrt. 1200 hektáron gazdálkodik ebből idén 300 hektáron napraforgót és csaknem 500 hektár kukoricát vetettek. A napraforgót már betakarították, a kukorica aratása pedig a napokban kezdődött el. A tavalyi évhez képest később érett a kukorica. A hozam vélhetően el fog maradni 2018. évihez képest.

Vidéki érdekes: Komlószüret

Az Uradalmi Sörmanufaktúra 2016-ban alapított vándorsörfőzde. Sörfőzdék szabad kapacitását veszik igénybe, hogy lefőzzék saját sörüket immáron sokak számára elérhető mennyiségben. Nevük, receptjeik születésének helyszínéül szolgáló családi birtokra, az egykori Váli Uradalomra utal.

Hír TV