2021. január 15.,
péntek, Lóránt, Loránd napja

Soroló: Megkezdődött a vetés

Hír TV

2019. november 3., vasárnap 08:00

A legtöbben megkaphatják az államkincstártól a mezőgazdasági támogatások előlegét. Bemutattuk kiknek és mennyi jár a támogatásból. Az aratásnak vége, megkezdődött a vetés. Békés megyében a gazdák már nagy erőkkel dolgoznak a talaj előkészítésén és azon, hogy a vetőmag mielőbb a földbe kerüljön. Kelet-Közép-Európa legnagyobb gombatermesztő vállalkozásánál jártunk, ahol húszezer négyzetméteren heti százharminc tonna csiperke és laskagomba kerül a piacra. Bemutattuk mitől sikeres a vállalkozás.

Előleget kapnak a gazdák

Már elkezdődött a mezőgazdasági támogatások előlegének kifizetése. Idén több, mint 170 ezer kérelmet nyújtottak be az államkincstárhoz a gazdák. Kondra Laura, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese tájékoztatott bennünket ezek különböző fajtáiról és a kérelmek elbírálásának menetéről.

Megkezdődött a vetés

Bozsár Tamás gazdálkodó beszélt az időjárás jelentőségéről a megkezdődött vetés kapcsán. A munkához kedvező ez az idő, ugyanakkor igyekezniük kell, mert a földek hamar kiszáradhatnak. Ha a magok nem kapnak esőt akkor nem lesz 100%-os a kelés, vagyis az alacsony nedvességtartalmú földben a búza ligetesen kezd el nőni. Míg a száraz földbe kerülő szemek ki sem hajtanak.

Népszerű a gomba

Kelet-Közép-Európa legnagyobb gombatermesztő vállalkozása Magyarországon található. 20 ezer négyzetméteren heti 120-130 tonna csomagolt csiperke és laskagombát küldenek a piacra az általunk meglátogatott ócsai telepről. A Bio-Fungi Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Mutsy Árpád, az 1990-es évek elején kezdte a gombtermesztést a kőbányai mészkőpincékben.

Teljes adás:

Hír TV