2020. október 19.,
hétfő, Nándor napja

Soroló: Lesz elegendő kenyérgabona Magyarországon

Hír TV

2020. július 18., szombat 07:55

A Hír TV eheti Soroló című műsorában többek között azzal foglalkoztak, hogy közepes mennyiségű termésre számítanak búzából a Békés megyeiek, de bemutatták egy sikeres, nagykőrösi tejgazdaság működését is.

Két-három héten belül Békés megyében befejezik az aratást. A kalászok makkegészségesek, és bár rövidebbek, tele vannak kitelt szemekkel. A műsorban az is elhangzott, hogy az őszi vetés körülményei jók voltak, és bár a gazdák száraz talajba, de megfelelő szaktudással vetettek. A búza kikelt, és szépen kisorolt, a március-áprilisi aszály miatt viszont nem tudott teljesen kifejlődni, beérni, ezért nem is várható rekordtermés. Hektáronként 60-65 mázsával számolnak a szakértők, amely jó közepes mennyiségnek mondható.

Bozó József, a NAK Békés Megyei szervezetének alelnöke arról  beszélt a műsor stábjának, hogy a megye déli részében vágnak először az országban. A búzaszemek víztartalma is megfelelő, 12-13-as, és a gyom is elkerülte a kultúrnövényt, így egy erős kéthetes aratás várható – hangsúlyozta.

A műsor hátralévő részében a nézők megismerhették annak a nagykőrösi tejgazdaságnak a történetét, amely három évtizede hazánk legsikeresebb tejgazdaságaként működik, és mára már a fiatalok is segítik a vállalkozás munkáját.

Teljes adás:

Hír TV