2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Soroló: Keressük Magyarország legszebb birtokát

2020. augusztus 22., szombat 07:55

A HírTV gazdabarát magazinjából kiderül, hogy a sokévi átlaghoz képest több árpa termett idén, de a búza és a repce átlag alatti. Ugyanakkor javíthat a helyzeten, hogy a gabona kereskedelmi árai kedvezőek.

A közepesnél gyengébb az idei kalászos gabonatermés, de az ár némileg kompenzálja a kiesést – így lehetne összefoglalni az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Az extrém időjárás ellenére a gabona- és olajos növénytermesztők egy átlagos évet zárhatnak majd.

Te kit választanál?

Minden nap 85 éhes száj várja, hogy eljöjjön a reggel etetés ideje a Zala megyei Várvölgyi birtokon. A Farm54 a terület nagyságáról kapta a nevét, ugyanis egy 54 hektáros birtokróél van szó, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban Natura 2000-es területen fekszik. Többségében fekete Aberdeen Angus szarvasmarha található a gazdaságban, de néhány vörös egyed is előfordul.

A Farm54 birtok idén megtiszteltetésben részesült, jelölték ugyanis az Agrotrend csoport által megálmodott Magyarország legszebb birtoka címre. A megmérettetés során azokat az agrárgazdaságokat keresik, amelyek példakéül szolgálhatnak a hazai agrárvilág képviselőinek. A szervezők kifejezetten fontosnak tartják a magyar mezőgazdaság felemelkedését különös tekintettel agrárszakmai és -technikai szempontokból. A megmérettetést hét kategóriában hirdették meg. A Farm54 az állattenyésző birtokok közül kerül a három döntős közé.

Válaszd a juhhúst!

Mintegy 40-50 éve a magyar juhtenyésztés a virágkorát élte hárommilliónál is több állattal. Az utóbbi években 900 ezer-1,1 millióra tehető a magyar juhállomány, és 600-650 ezer bárányt tenyésztenek évente. A juhtartás az év 365 napján 24 órás odafigyelést követel.

Az ágazat szereplői jelenleg csak úgy tudnak felszínen maradni, hogy kiaknázzák a különböző támogatásokat.

Teljes adás: 

HírTV