2020. szeptember 28.,
hétfő, Vencel napja

Soroló: Egy megmentett őshonos faj

2020. június 28., vasárnap 08:00

Kíváncsi és könnyen szelídíthető állat a bivaly, amely az 1980-as évekre csaknem kiveszett hazánkban, komoly erőfeszítések árán azonban sikerült megmenteni az őshonos fajt. Mára a nemzeti parkok mellett egyre több magángazdálkodó is foglalkozik a bivallyal.

A bivaly vegyes hasznosítású állat, húsa és teje mellett igavonásra is tartották. egy kifejlett példány ereje felér két szürkemarháéval. A XX. század fordulójától egyre kevésbé volt szükség erre az állatra. 1895-ben 15 700 példányt számlált a hazai állomány. A ’70-es, ’80-as évekre csaknem kiveszett a magyar bivaly, komoly erőfeszítések árán azonban sikerült megmenteni az őshonos fajt. A statisztikai hivatal szerint 2018-ban már 7000 bivaly volt hazánkban. A hazai bivalyállomány fennmaradásáért első körben a nemzeti parkok tettek sokat, de napjainkban egyre több magángazdálkodó is foglalkozik a bivallyal.

A Zala megyei Tarkarét Bivalytenyészetnél 2013 óta foglalkoznak állatok tenyésztésével. A mintegy 170 jószágnak 250 hektár változatos legelő jut.

Erdőtelepítések országszerte

Heves megyében több hektáron telepítenek fákat, amelyek szorosan kapcsolódnak az országfásítási prgramhoz, valamint az éghajlatváltozás kihívásaira is hatáékony választ adhatnak.

Teljes adás:

HírTV

 

x
Rendkívüli hír