2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Soroló: A legmagasabb szintű kereskedelmi igények kiszolgálása

Hír TV

2020. január 26., vasárnap 07:55

Megnyílt a 38. AGROmashEXPO és 10. AgrárgépShow, ahol többek között mezőgazdasági gépek, technikai innovációk és színvonalas szakmai programok várták az érdeklődőket. Harminc hektár alapterületű üvegház épül öt éven belül Hegyeshalom és Bezenye között. A projekt jelentőségéről és jelenlegi munkálatairól is szó volt a mai adásban. Ellátogattunk Bőszénfára, ahol a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület egyik fő tenyészete van és bemutattuk azt is, hogyan hasznosíthatók ezek az állatok a mezőgazdaságban.

Gépek seregszemléje

38. alkalommal rendezték meg az AGROmashEXPOt és 10. alkalommal az AgrárgépShowt Budapesten. A négy napos agráripari rendezvény megnyitóján Nagy István agrárminiszter kiemelte:

„Ha az ország sikeres és versenyképes szeretne lenni az ágazatban, akkor az eddigieknél is több beruházásra és fejlesztésre van szükség.”

Üvegház épül

2019. március 19-én jelentette be a FAKT AG német ingatlanfejlesztő cég, hogy Hegyeshalom és Bezenye között építi fel új projektjét. A beruházás egy háromszázharminc hektáros területet érint. Akkor így foglalta össze a fejlesztés jelentőségét Nagy István agrárminiszter:

„A beruházás egész Közép-Európában egyedülálló, közel háromszázharminc hektár területen valósul meg. Központi eleme egy olyan kertészeti, termelési, feldolgozási és logisztikai központ létrehozása, amely lehetővé teszi a legmagasabb szintű kereskedelmi igények kiszolgálását is, egész Európában.”

Génmegőrzés

Robosztus testalkat, erős csontozat, hatalmas izomtömeg a magyar hidegvérű ló jellemzői. Ősei valószínűleg már a honfoglalás korában is éltek a Kárpát-medencében, de Magyarországon először a Dunántúlon terjedtek el az 1880-as években. A szervezett tenyésztés már az 1900-as évek elején elindult, majd a második világháború után már államilag elismert fajta lett és az igás állomány pótlására, Belgiumból és Franciaországból hoztak méneket.

Teljes adás:

Hír TV