2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Sajtóklub: A kereszténység húzhatja ki a slamasztikából Európát?

Hír TV

2020. április 13., hétfő 22:05

Huth Gergely, Bayer Zsolt, Bencsik András és Gajdics Ottó az eheti Sajtóklubban a húsvét és a most kialakult helyzet üzenetét vetették többek között össze.

„Több, mint kétezer éve mi, keresztények pedig úgy hisszük, hogy Krisztus feltámadt. És a mai világunkban sajnos ismét szembe kell néznünk azzal, hogy csakúgy, mint a tanítványoknak, akár nekünk is meg kell majd halnunk a hitünk miatt. Tudta, hogy minden hetedik keresztény olyan országban él a világon, ahol üldözésnek van kitéve, és összlétszámuk megközelíti a 300 milliót? Ön meghalna egy olyan dologért, ami nem is létezik?”

– idézte Jurák Kata cikkét a műsor elején Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője. Ezután azt kérdezte a Sajtóklub házigazdájától, Bayer Zsolttól, Bencsik Andrástól, a Demokrata főszerkesztőjétől, valamint Gajdics Ottótól, a Szabadföld és a Karc FM főszerkesztőjétől, hogy nem érzik-e úgy ezekben a vészterhes időkben, hogy a kereszténység húzhatja ki a slamasztikából Európát.

Bencsik András szerint ezek a könyörtelen idők megmutatják, hogy emberségből ki hogyan vizsgázik. Majd hozzátette, hogy véleménye szerint a keresztény méltóság és életfelfogás is megmérettetik ezekben a napokban.

„Szerencsére a többség jó eredményt ér, mert nem éreztem ennyi szeretet a lelkemben, mint az elmúlt napokban”

– hangsúlyozta a Demokrata főszerkesztője.

Bayer Zsolt arról beszélt, hogy a bezártság rákényszeríti az embert arra, hogy lecsöndesedjen, többet gondolkozzon, olvasson, és olyan kérdésekre is választ adjon, amelyre általában eddig nem volt idő. Felhívta arra a figyelmet, hogy míg a középkori embereknek a mindennapjaiban jelen volt a halál, addig a 21. század embere az elmúlás tényét olyan messze igyekezett tolni, amennyire csak tudta. Majd a publicista hozzáfűzte, hogy

ez a vírus és a nyomában járó pusztítás azonban, most mellbe vágta a társadalmat, és most jött el annak a lehetősége, hogy korunk embere egy sor dolgot átértékeljen magában.

Gajdics Ottó pedig megjegyezte, hogy az individualizmus, az „énség” világa bukott most meg. Majd kiemelte, hogy Magyarország ezekben a hetekben, napokban jól szerepel, rég tapasztalt összefogást, szervezettséget lehet idehaza tapasztalni, mind a frontvonalon, mind azontúl, és

ez hozzá fog ahhoz járulni, hogy a járványt minél kisebb fájdalommal és veszteséggel vészeljük át.

A műsor második felében az ünnepi gondolatok után elemezték a hazai ellenzék és Brüsszel legutóbbi megnyilvánulásait a járvány kezelését illetően.

Teljes adás:

Hír TV