2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Radar

Radar - Újabb részletek a Titanicról

A Titanic elpusztíthatatlan. És nagyon úgy tűnik, hogy valóban az, hiszen a történelem során egyetlen hajóra sem vetült ilyen mértékű figyelem, mint a 111 éve az óceán mélyén pihenő Titanicra.

  • Radar - Újabb részletek a Titanicról

És még mindig van új a nap alatt. Minden eddiginél részletesebben sikerült beszkennelni a roncsokat. Egy magyar hajóorvos hagyatékából pedig ugyancsak eddig ismeretlen részletek kerültek elő.

A Titanic 1912. április 15-én a kora reggeli órákban süllyedt el, 1517 ember halálát okozva. A hajó azóta is a 3800 méteres mélységben pihen. 2022-ben részletes feltérképezésére egy expedíció indult két tengeralattjáróval. A vizsgálatot a roncsba való beavatkozás nélkül végezték, a felvételeken, cipők, ékszerek, személyes holmik és a még a hajócsavar sorozatszáma is láthatóvá vált. Azonban eltávolítani nemzetközi megegyezés alapján semmit nem szabad.

A küldetés során összesen 700.000 képet készítettek a roncsról.

A projektben részt vevő tudósok az expedíció eredményét úgy jellemezték, hogy megváltoztat mindent, amit eddig tudni véltünk a katasztrófáról.

A Titanicról megmenekült emberek már nem tudnak mesélni, azonban az őket megmentő magyar hajóorvos tárgyi és szellemi hagyatékai ugyancsak érdekes részleteket árulnak el számunkra. A Carpathia személyszállító gőzös mentette ki a mentőcsónakban hánykolódó utasokat. Ezen a hajón töltötte szolgálatának első heteit dr. Lengyel Árpád.

Nem sokkal ezután viszont olyan élményben volt része, ami egész további életére kihatással volt.

Élő ember már nem volt a vízben, hiszen az Atlanti Óceán északi vizeiben percekig is nehéz túlélni. A carpathia oldalán nyitottak ajtót, hogy felhúzzák az embereket, azt a műveletet vezette a mentőorvosi tapasztalatokkal is rendelkező Árpád.

Nemcsak felhúzni kellett azonban az utasokat, hanem felmelegíteni, ellátni és elhelyezni is, amelyben még két orvos, asszonyok és a hajó legénysége segédkezett.

A visszaemlékezésből az is kiderült, hogy sokan a nevüket sem tudták megmondani, és aki nem sérült meg annak is szüksége volt legalább arra, hogy valaki megvigasztalja.

Dr. Lengyel Árpádnak ez volt az első és egyben az utolsó szolgálata is a hajón, élményeiről mindössze két ízben mesélt a nyilvánosság előtt.

A doktor úr később katonaorvosként szolgált a második világháborúban, majd gégészként, mentőorvosként és tanárként folytatta munkáját. Most a budapesti mentőmúzeumban egy kiállítás keretében megtekinthetőek az utókorra maradt emlékei, kitüntetései.

További epizódok

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Egy szocialista operett romantikus történetével várjuk Önöket szombaton. A film előtt pedig - ahogy megszokhatták - soha nem hallott történetek látnak napvilágot a Szélesvásznú történelem című műsorunkban. 2023. szeptember 22.
Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiválja. A helyszínen ott volt kollégánk Zsiros Mihály is, aki ízelítőt adott az eseményről. 2023. szeptember 22.
Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

A magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitányát kísértük el egy kávépörkölő üzembe, ahol beszélgettünk kávéról, sportról és arról is, hogy miért nem isznak capuccinót az olaszok délután... 2023. szeptember 22.

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Azt is rebesgetik, hogy akár újabb vizsgára is szüksége lehet azoknak, akik az eddig szokott módon szeretnék használni autójukat. Sebesség- és súlykorlátozás is várható ugyanis. Egy szakértő elárulta nekünk, hogy pontosan mit jelenthet ez a jövőben számunkra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!