2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Radar

Radar - Télűzés busó módra

Idén is hatalmas tömeget vonzott a mohácsi busójárás, a szervezők szerint mintegy százezren látogattak a Duna-parti városba. Történészek még ma is arról vitatkoznak, mi a télűző tavaszköszöntő maskarás felvonulás eredete. Bármi is az igazság, a 2009-ben az UNESCO által a Szellemi Kulturális Örökség részévé nyilvánított felvonulásra évről évre többen kíváncsiak.

  • Radar - Télűzés busó módra

Tavaly 2000-en idén még többen, 2200-an viselték a busók jelmezét. Mohácson kicsit több mint 18 ezren laknak, a felvonulás a fiatalok körében is egyre népszerűbb. A létszámnövekedés nekik köszönhető. Nem ritka hogy három generáció nagypapa, apa és gyermek is beöltözik.

A teljes felszerelés nem olcsó mulatság, de a helyiek úgy vannak vele, az életben egyszer kell gyermek és egyszer felnőtt ruhára költeni. Erről már az egyik szervező korábban beszélt a Radarnak.

Minden busójáráskor van köcsögös babgulyás főzés. A különleges ételt agyagedényben kell elkészíteni, és a lényeg hogy egy oldalon mellette kell tüzelni. Az agyag rossz hővezető, tehát nem az agyagfal melegszik át, hanem a benne lévő étel melegíti át az edényt is. Egyszerűsége abban áll, hogy minden szükséges alapanyagot a főzés kezdetekor kell beletenni, és forrás után a függőleges cirkuláció miatt minden benne lévő megpuhul.

Ezt a hagyományos sokac ételt vették át a busók. Ma már nincs köcsögös bab főzés nélkülük, sőt az étlap azóta kibővült is.

A busójáráson hagyomány, hogy a város politikusokat is meghív. Idén többek között Szentkirályi Alexandra volt a vendég.

Az évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó esemény szervezői, nem sokat pihennek, hiszen ahogy a keddi a telet jelképező koporsó elég a máglyán, szinte azonnal indul a 2024-es busó farsang tervezése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!