2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Színes

70 busó csoport űzte el a telet

Elűzték a telet a busók Mohácson. A városban minden eddiginél többen, mintegy 2200-an öltöztek jelmezbe. A 70 busó csoport felvonulása több mint egy órán át tartott.

  • 70 busó csoport űzte el a telet

A tavasz közeledtének biztos jele, amikor a busók felvonulnak, feladatuk ugyanis a tél elűzése. Idén a jó időjárásnak köszönhetően rekordszámú látogató mintegy százezer ember érkezett a Duna parti városba. A szervezők szerint ennél többen már nem is tudnák élvezni a télűző felvonulást, mert a város szűk utcáinak véges a befogadóképessége.

A maskarába öltözött busók eredetére nézve, két magyarázat létezik. Az egyik szerint a települést a középkorban lakó sokacok az ijesztő álarcokkal kergették el a telet, a másik szerint pedig ezekkel űzték ki a törököket a környékről A valóság azonban az, hogy amikor a sokacokat a Balkánról betelepítették Mohácsra, a városban már nem voltak törökök. 2009 óta az Unesco a busójárást a Szellemi Kulturális Örökség részévé nyilvánította. 2012 óta pedig Hungarikum.

A busójárás hagyományosan kedden ér véget, akkor a maskarások újra felvonulnak és végleg elégetik a telet jelképező koporsót.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!