2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Radar

Radar - Robot a műtőben

El tudják képzelni, hogy egy New Yorkban tartózkodó orvos egy tőle hatezer kilométerre, Strasbourgban fekvő beteget operál? A sebészeti robotok segítéségével ez már nem a jövő, hanem a múlt! Ami pedig nekünk a jó hír, hogy kereken egy éve már Magyarországon is elérhető a határokat átívelő, korszerű technológia.

  • Radar - Robot a műtőben

A robotsebészet ellopta a show-t - ezzel a kijelentéssel nyitották meg „Minimál invazív eljárások az urológiában XIII.” című nemzetközi műtéti kurzust a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban. Magyarországon bő egy évvel ezelőtt, 2022. január 21-én végezték az első robotsebészeti műtétet és azóta rohamtempóban zárkózunk fel a világ élvonalához.

Hazánkban elsőként Prof. Dr. Tenke Péter, osztályvezető főorvos szerzett konzolsebészeti proktori képesítést és ő is végezte el tavaly az első, Da Vinci X robottal végzett beavatkozást, azonban ma már bármelyik sebész előtt nyitott a lehetőség, hogy továbbképzés után belőlük is robotsebész váljon.

A robotsebészeti eljárással operált betegek gyorsabban lábra tudnak állni a műtét után és a komolyabb szövődményeken kívül az orvosi műhibák is elkerülhetők ennek a csúcstechnológiának köszönhetően.

Mivel a robot úgy működik, hogy a műtétet végző orvosnak nem kell a beteg fölött állnia, így a technológia szó szerint átszárnyalja a határokat. Konkrétan arra sincs szükség, hogy azonos országban legyen a műtét pillanatában az orvos és a páciens.

A következő nagy ugrás az lesz, amikor a mesterséges intelligencia vezérelte robotok műtenek majd. Akárcsak az autóknál az intelligens vezetéstámogató rendszer megjelent, úgy a sebészetben is teret fog hódítani a robotvezérlés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - VV Fanni halott + videó

Radar - VV Fanni halott + videó

Az egykori valóságshow szereplőt a jogerős ítélet szerint 2017-ben meggyilkolták, ám halálának tényét csak most állapították meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!