2024. 10. 05. Szombat Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Halhatatlanok - Limanowa - a magyar győzelem 1914

Következik:

Radar ráadás 04:00

Radar

Radar – Ősi bizánci technológiát bemutató ikonfestő tábort tartanak Budapesten + videó

Idén 4. alakalommal rendezték meg az ikonfestő tábort a belvárosban, a Budapesti szerb-ortodox templom közösségi terében. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a kezdetektől részt vesz a bárki számára elérhető táborban.

  • Radar – Ősi bizánci technológiát bemutató ikonfestő tábort tartanak Budapesten + videó

Simicskó István a KDNP frakcióvezetője: "Koncentrációt igényel, és nagy figyelmet, összpontosítást, hogy jól sikerüljön. Nagyon érdekes, mert ilyen felfedező munka is ez egyben. Tehát önmagunkat is felfedezzük, hogy mire vagyunk képesek. Nyilván a színeknek a kikeverése az is egy sajátos eljárás, tehát nincs olyan, hogy most akkor a piros az piros, és akkor fölkenjük az ikonra, hanem mindenképpen valamilyen kevert szín lesz. Tehát, teszünk bele egy kis feketét, fehéret, zöldet, hol kéket, attól függ, hogy milyen árnyalatot kell kihozni. Tehát, ezért az is művészet, már önmagában a színnek a kikeverése, hogy mi az, ami visszaadja leghitelesebben az eredeti ábrázolást az ikonon, amit másolunk."

Ebben a táborban az ősi bizánci technológiát alkalmazzák.

Alexov Lyubomir az Országgyűlés 1. szerb nemzetiségi szószólója: "Mi a hagyományos ezeréves bizánci technológiát ugyanazokkal az anyagokkal, tehát nem előre kevert festékekkel, és nem semmilyen új vegyszerrel, hanem inkább pigmentekkel, tojássárgájával, és tényleg a leghagyományosabb eszközökkel dolgozunk, ez még érdekesebbé teszi ezt a munkát."

Az alkotók Hársfa deszkára festik a kiválasztott ikont.

Alexov Lyubomir az Országgyűlés 1. szerb nemzetiségi szószólója: "Mindenki a saját ízlése, tehetsége szerint választ. Nyilván vannak egyszerűbb és nagyon bonyolult ikonok, amiknek a festése, megrajzolása már egy gyakorlottabb kezet igényel, de van, aki a lelki ráhangolódás alapján választ. Van, aki csak mert megtetszett egy szentkép."

Az egyhetes tábor ideje alatt művészeti koordinátor felügyeli a munkát.

Simicskó István idén két ikon megfestését tűzte ki célul. A négy fő arkangyal közül Gábrielt választotta.

Simicskó István a KDNP frakcióvezetője: "Ő Rafael arkangyal. Gyönyörű szép zöld ruhája van, és még nyilván a ruházatán kell dolgozni, még majd a végén, az arcán és a kezén, meg a haján."

A másik választottja Szent Anna lett. Ő Szűz Mária anyja és Jézus anyai nagyanyja volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Emlékezés a vörösiszap-kataszrófa áldozataira

Emlékezés a vörösiszap-kataszrófa áldozataira

Példaértékűnek nevezte a vörösiszap-katasztrófát követő összefogást és az érintett települések újjáépítését a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kolontáron, az ipari katasztrófa bekövetkeztének 14. évfordulóján tartott megemlékezésen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Rekord évet zárhat a magyar turizmus + videó

Radar – Rekord évet zárhat a magyar turizmus + videó

A Balaton évről évre bizonyít. Folyamatos a fejlődés és ennek megfelelően a turizmus is folyamatos fellendülést mutat. De szerencsére nem csak a magyar tengernél végez remek munkát a turisztikai szektor, hazánk folyamatos fejlődést mutat.
Radar – 13 tonna illegális dohány volt a fogás + videó

Radar – 13 tonna illegális dohány volt a fogás + videó

A Radarban már többször beszámoltunk nagy fogásokról, amikor illegális cigarettát, vagy vágott dohányt akartak csempészni Magyarországra. Nemrég a nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai a letenyei határnál állítottak meg egy román kamiont, ellenőrzés céljából. A sofőr és váltótársa furcsán viselkedett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!