2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Radar

Radar – Így helyezték újra vízre Fa Nándorék földkerülő hajóját + videó

Csaknem 40 év után újra vízen a Szent Jupát, Fa Nándor és Gál József földkerülő hajója. A vitorlás páros örökre beírta magát a történelemkönyvekbe azzal, hogy teljesítették az embert próbáló utat. A több mint 700 napig tartó próbatétel kezdetén mindössze négy családtag búcsúzott tőlük, visszatérve azonban már több ezer ember ünnepelte őket.

  • Radar – Így helyezték újra vízre Fa Nándorék földkerülő hajóját + videó

A kenusok védőszentjéről elnevezett vitorlást ünnepélyes keretek közt a révfülöpi Mathias Corvinus Collegium kikötőben tették újra vízre. A páros anno a Közlekedési Múzeumnak adományozta a hajót, amely aztán az intézmény városligeti épületében volt kiállítva annak elbontásáig. Azóta nem láthatta a nagyközönség.

A múzeum relikviája 1985-ben nem csak a vitorlázás, de a kitartás és az emberi küzdeni akarás szimbólumává is vált. A Múzeum és az MCC együttműködésének köszönhetően a legendás hajót egy éven belül teljes körűen restaurálják, hogy a 40 éves jubileumra teljes pompájában tündökölhessen.

Meg is kell ünnepelni. A történelmi út során a páros 717 nap alatt 12 ország partját érintette. Útközben kétszer felborultak. Ausztráliában pedig több hónapot kellett várniuk, hogy a Szent Jupát hibáit ki tudják javítani. De sikerült és egyben hazaértek. Pedig a 31 láb, azaz csaknem 10 méter hosszú hajót Fa Nándor és Gál József maguk építették, miközben azt sem tudták, milyen alkalmas az óceánra.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!