2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Radar

Radar – Gyászol az ország: elhunyt Benedek Miklós + videó

Apa, büszke nagypapa, szerető férj és kiváló barát. Talán ezen titulusai voltak a legkedvesebbek Benedek Miklósnak, a Nemzet Színészének. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, színházi rendező, egyebek mellett szinkronszínészként is tevékenykedett. Élete legfontosabb eseményeinek sorravételével emlékezünk rá.

  • Radar – Gyászol az ország: elhunyt Benedek Miklós + videó

Benedek Miklós jövője már fiatalkorában ígéretesnek bizonyult. Játékát egyebek mellett fegyelem, ironikus okosság és fanyar humor is jellemezte, nemhiába nyerték meg Vallai Péterrel és Dévényi Tiborral együtt 1965-ben a Ki mit tud? paródia kategóriáját. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ben végzett Szinetár Miklós osztályában, ahova már érettségi előtt felvételt nyert.

83-tól húsz évig a Katona József Színházban dolgozott, a kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Eredményei sorából nem maradhat ki, hogy a legendás Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja volt. A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: színészként 144 db, rendezőként pedig 38 db. Szabadúszó művész lévén az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett, utóbbiként számos komédiát és zenés játékot vitt színre.

Benedek egy hosszabb kihagyás után vállalt újra szerepet. 2022 decemberében, és 2023-ban történő kórházi kezelései előtt egy éven át a Hárman a padon című darabban lehetett látni Egri Márta és Gálvölgyi János mellett. Tavaly októberben, telt ház előtt játszott ismét színpadon a 6Színben. A 2022/2023-as évben betegség miatt le kellett mondania az előadásait.

Benedek Miklós érdemes és kiváló művész, aki 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!