2023. 09. 21. Csütörtök Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Radar

Radar - Élet a barlangban

Az egerszalóki Barlanglakások és Sáfránykert egy kis gyöngyszem a gyógyfürdőjéről és sódombjáról híres településen. Mesterségbemutatókkal és különböző kulturális programokkal igyekeznek felidézni a korabeli hangulatot.

  • Radar - Élet a barlangban

Az elnevezés egy olyan természettel harmonizáló, ökoépítészeti és néprajzi mintákat ötvöző teret foglal magába, ami központi helyszínéül szolgál a településen élők és a turisták közösségi programjainak.

Főleg rendezvények idején van arra lehetőség, hogy a látogatók kipróbálják a kézműves mesterségeket. Nagyon népszerű például a kosárfonás és a gyertyaöntés. Utóbbit nagyon könnyen elsajátíthatnak az érdeklődők.

Február 2-a a gyertyaszentelő boldogasszony napja, ilyenkor szokták a katolikus falvakban szentelni a gyertyát és igazából a szentelt gyertya a bölcsőtől a sírig végigkísérte a paraszti társadalomban az emberek életét "

A Sáfránykertben számos gyógynövényt termesztenek. Ezeket határanyaguk miatt a legtöbben tea formájában fogyasztják, de az egerszalókiak más oldalról közelítették meg a felhasználást.

A Sáfrány utca összefüggő barlangházai hűen őrzik Egerszalók és a környék helytörténet építészeti emlékeit, a paraszti kultúra letűnt hagyományait, ránkmaradt tárgyi darabkáit.

A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. Egerszalókon a 19. század közepén 33 barlanglakás volt, némelyiket még az 1960-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak például nyári konyhának.

További epizódok

Radar - Szellem a fazékból

Radar - Szellem a fazékból

Húsz magyar író és költő étkezési szokásait és izgalmas gasztrotörténeteit ismerhetjük meg Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztőjének új, Szellem a fazékból című kötetéből. 2023. szeptember 21.
Radar - Kincs a föld alatt

Radar - Kincs a föld alatt

A szarvasgomba sokféle földalatti gomba gyűjtőneve. Ritka és értékes csemegének számít a gasztronómiai különlegességek világában. A föld kenyere, ahogy egykor nevezték. Ulrich József és családja több mint 20 éve fedezték fel a föld alatt rejlő kincset. 2023. szeptember 21.
Radar - Robotok a műtőben

Radar - Robotok a műtőben

Az Országos Onkológiai Intézet mellkassebészetén megkezdődtek a legújabb robottal való operációk. 2023. szeptember 21.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Újabb rendőrgyilkosság

Radar - Újabb rendőrgyilkosság

A Terrorelhárítási központ egy előre eltervezett bűnügyi feladat miatt vonult a helyszínre. A férfi ekkor robbantotta fel magát, a másik áldozat a TEK egyik kommandósa.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!