2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Radar

Radar – Az ország legidősebb fafaragója

Az ország legidősebb fafaragója otthonában fogadta stábunkat. Jakkel Mihály immár 93 esztendős, és máig csodák születnek a kezei alatt. Családi házát több mint 200 faragott alkotás díszíti, a többi között az aradi vértanúk portréi és Puskás Ferenc arcképe is fellelhető nála. Feleségével, Panni nénivel 64 éve élnek boldogan, így a jó házasság kulcsáról is beszélgettünk velük.

  • Radar – Az ország legidősebb fafaragója

A 93 esztendős Jakkel Mihály gyöngyösi otthonában jártunk, amelynek minden szeglete egy ősi mesterségről, s egy megpróbáltatásokkal teli életútról is mesél. Mihály bácsi szinte az egész életét a fafaragásnak szentelte, kezei alatt még napjainkban is csodák születnek. Az ország számos pontján megtalálhatóak alkotásai, amelyek elsősorban a szőlészet, a borászat, az állattenyésztés, az erdőgazdálkodás és a magyarság történetének témáit ölelik fel. Több mint 100 hazai kiállításon, és világkiállításokon is bemutatkozott műveivel.

Nemcsak a műhelynek, az udvarnak sincs olyan pontja, ahol ne lennének ott vendéglátónk műremekei. Bármerre nézünk, igazi különlegességekre bukkanunk. Például egy életnagyságú, szarvas szobor is éke a portának, amely három mázsa gipszből készült, de megpillantjuk a 13 aradi vértanú fába faragott képét is, mellyel nemrég készült el Mihály bácsi. 

A házba belépve az az érzésünk támad, mintha egy kiállításra érkeztünk volna. A falon több mint 70 vadász trófea, az előtérben közel 200 fába faragott tárgy és kép sorakozik. A könyvtárszobában harminc nagy magyar portréja, köztük II. Rákóczi Ferencé, Széchenyi Istváné és Kossuth Lajosé. A szoba egyik falán egy több méter magas alkotás azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja országunkat. Kíváncsiak voltunk, egy ilyen monumentális alkotás mennyi ideig készül.

Jakkel Mihály életútját, művészetét és munkásságát számos díjjal ismerték el, s azt mondja, abban bízik, hogy a fába formázott munkái a felnövekvő generációk lelkében, szívében is mély gyökereket ereszt, idézve a múltat, megőrizve magyarságtudatunkat, Istenbe vetett hitünket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar -  Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Radar - Ökumenikus május a gyerekekért + videó

Az elesettek segítése, felemelése nehéz, de társadalmilag elhanyagolhatatlan feladat. Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta végzi ezt a fontos munkát, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!