2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Körhinta

Következik:

Híradó 12:00

Radar

Radar - Árvíz: Ki a legény a gáton?

Több mint 4000 eszközt adtak át önkéntes mentőszervezetek számára a Fővárosi Katasztrófavédelem munkatársai. Emellett árvízvédelmi gyakorlaton is 500 önkéntes vett részt. Juhász Milán kollégánk is ott volt a helyszínen, egészen pontosan a gáton.

  • Radar - Árvíz: Ki a legény a gáton?

A IX. kerületi tűzoltó laktanya előtt árvízvédelmi gyakorlat zajlik, utoljára 2013-ban volt szükség homokzsákokra Budapesten, akkor több mint 3700 önkéntes vett részt a katasztrófa elhárításában. Most a katasztrófavédelem és a csatornázási művek munkatársai 500 önkéntest tanítanak meg szakszerűen homokzsákot tölteni és gátat építeni.

– Most éppen döngölök, ami az utolsó fázis gyakorlata gyakorlatilag a falépítésnek, tehát a homokzsákokkal teli zsákok, hogy a homokkal teli zsákok felkerülnek a falra, és ahhoz, hogy a legtömörebb legyen, ahhoz a végén döngölni kell, hogy a víz ne tudjon áthatolni a falon, hiszen az egész falnak akkor van értelme, hogyha megfogja a vizet, és akkor tudja megfogni, hogyha a homok és a zsákok minél szorosabban vannak egymáshoz – magyarázza Sára Botond Fővárosi a Védelmi Bizottság elnöke.

– Amikor mi ezt a gyakorlatot elkezdtük tervezni, akkor még nem tudtuk, hogy ennyi csapadék fog jönni. Szerencsére Budapestet nem is fogja érinteni, úgy néz ki, hogy még csak az első, másod, harmadfokú védésre sincsen szükség, ugyanis ma tetőzik a Duna és szerencsére nem kell beavatkoznunk, nem kell védekeznünk – mondja Palotai Zsolt Gábor, az FKI igazgatóhelyettese.

– A feladat nagyon egyszerű lesz, homokzsákokat kell megtölteni. Láncba sorba kell állni, és láncban adják tovább a zsákokat. Egy ember tölt, egy ember tölt, egy ember tartja a homokzsákot a kollégájának, aki 3 lapátnyi homokot tesz, amit mindjárt be is mutatnak a kollégáim – teszi hozzá.

– Ár vagy belvíz esetén részt tudunk venni a védekezésben, gátépítésben, hajós, illetve búvárkomponenseink pedig a víz felőli oldalról tudnak biztosítani, szükség esetén mentést végezni. Ezen felül foglalkozunk városi kutatási és mentéssel, ezt legutóbb Törökországban alkalmaztuk ezt a képességünket, foglalkozunk kötéltechnikai mentéssel, keresőkutyás tevékenységgel, ez leginkább az eltűnt személyek keresése, akik jellemzően beteg, idős, demens, vagy pedig gyermek személyekről van szó – mondja Chlumetzky Krisztina a Budapesti Mentőszervezet ügyvivője.

– Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztése, felkészítése projektben összesen több mint 4000 eszközzel támogatjuk az önkénteseinket. Ebből 45 darab terepjáró személygépkocsi, 45 darab quad utánfutóval, ezen kívül további 120 utánfutó azoknak az egyesületeknek, szervezeteknek, akiknek ez is hatékonyan tud segítséget nyújtani – mondja Tóth Ferenc országos polgári védelmi főfelügyelő.

A másfél milliárdos beruházás fejlesztéseinek és képzéseinek köszönhetően 200 mentőszervezet, több mint 4000 önkéntese modern eszközparkkal és korszerű tudással felvértezve végezheti a jövőben az önkéntes feladatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!