2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Csinibaba

Következik:

Szélesvásznú történelem - Csinibaba 22:15

Radar

Radar - Anna-bál, avagy a nő tisztelete

Lassan 200 éve, hogy Balatonfüreden július végén báloznak a helyiek és a város vendégei. Az Anna-bál régi hagyománya ma is él, és rengeteg nyári bálozót vonz. A történelmi esemény egyfajta tisztelet a nők előtt.

  • Radar - Anna-bál, avagy a nő tisztelete

Idén már 198 éve annak, hogy Szentgyörgyi Horváth Fülöp János megrendezte az első Anna-bált, leánya, Krisztina tiszteletére 1825. július 26-án, Balatonfüreden. Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, az aradi vértanú Kiss Ernő honvéd altábornaggyal.

A szokás gyorsan elterjedt más fürdőhelyeken is. A július 26-i dátum ugyanis a strand- vagy fürdőidény felének elmúltát is jelzi. A hagyomány egyértelműen Balatonfüredről terjedt el, és maradt is a városé végül a magas rangú esemény.

2022 óta a Balatonfüredi Anna-bál a hungarikumok sorát bővíti.

Az Anna-bál illusztris vendégei között köszönthették a reformkorban, Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, de a Balatonfüreden rendszeresen nyaraló és élő Jókai Mór, vagy szomszédja a Nemzet csalogánya Blaha Lujza is részt vett a társasági eseményen.

Az Anna-bál az ország legelőkelőbb báljai közé emelkedett. Művészek, politikusok, közéleti személyiségek nyári találkozóhelye ma is.

A teljes riport:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Folyatjuk IRÁNY PÁRIZS! című rovatunkat, amelyben a párizsi olimpiára készülő magyar sportolókat igyekszünk bemutatni. Pici sérüléssel bajlódik, de ez sem zavarja abban, hogy Párizsból is aranyéremmel jöjjön haza. Szilágyi Áronnal a korábbi és leendő sikerekről is beszélgetett Rizmayer Mihály.
Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

A lengyel, a német és a magyar célkörözési egységek egyszerre csaptak le unokázós csalókra. A hazánkban tartózkodó lengyel szökevényt Budapesten fogták el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!