2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Radar

Radar – A zene mindenkié!

Lágy zene csendült fel a szögesdrótok és a rácsos ablakok környezetében. A zene világnapja kapcsán, Görögország legnagyobb állami börtönben az elítéltek is megtapasztalhatták a muzsika nyugtató hatását.

  • Radar – A zene mindenkié!

Jó hallani, hogy azt mondják, elfelejtik, hogy hol vannak, vagy szabadjára engedik a képzeletüket és a kreativitásukat – mondta Maria Christina Harper, zeneterapeuta.

Egy zeneterapeuta is érkezett hozzájuk, akinek segítségével a rabok öt általuk komponált zenei produkciót adtak elő a börtönben. A program fontos része volt, hogy az elítéltek megtanuljanak hangszereken játszani, valamint dalszövegeket írni.

Szerintem a zene mindenkinek segít, akár börtönben van, akár nem, hiszen a zene kísér az utadon. Ha rossz kedved van, segít, hogy jobban érezd magad. A zene segít az érzelmeid kifejezésében is – folytatta Harper.

A különleges zenei projektet a Görög Nemzeti Operaház támogatta, amely már hetedik éve tart zenei és tánc workshopokat a börtönökben. Bár a kezdetekben a rabok vonakodtak az előadásoktól, mostanra mindenki élvezi a lehetőséget.

A Korydallos börtönben szigorúan őrzött rabokat tartanak fogva, ahol a bűnözők több eszméletlen szökési kísérletet is végrehajtottak, olykor sikerrel. 2006-ban például egy albán és egy görög férfi lépett meg egy helikopter segítségével.

Nyugatabbra utazva, egészen pontosan a spanyolországi Madridba, ahol a híres francia zongoraművész, Violette Prevost és együttese kápráztatta el a helyieket, méghozzá a Pradolongo mesterséges tó közepén. A hangszer egy úszó szigetre helyezték, amely fontos része az előadásnak, hiszen a vízi környezet egy teljesen más akusztikát ad a produkciónak.

Azzal játszunk, ami a környezetünkben történik. Tehát van szél, van fény és ez rengeteg erőt ad a művészi kifejezésnek és a zenének. Folyékonyságot és hatást kölcsönöz neki. Ráadásul a közönséggel való kapcsolat is fontos, mert olyan környezetben vagyunk, ahol könnyebb megérinteni őket. Nincsenek falak, amik elszigetelik a művészeket a hallgatóságtól – mondta Violette Prevost.

Az együttes augusztusig turnézik Spanyolországban, de ez volt az egyetlen alkalom, hogy Madridba fellépett.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Fillérekből nyaralás? Lehetséges! + videó

Radar - Fillérekből nyaralás? Lehetséges! + videó

Sokszor lehet hallani, hogy manapság már akár fillérekből is el lehet jutni a tengerpartra, olcsón lehet repülőjegyre és szállásra is szert tenni. Erre a kérdésre kerestük a választ Kiss Róbert Richard turisztikai szakértővel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!