2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Radar

Radar - A Kojot négy lelke - Gauder Áron új filmje

Talán a mai fiatalok kevesebb indián történetet ismernek, de korábban faltuk a rézbőrűekről szóló regényeket és filmeket. Különös világba csöppentünk, ahol a fejdíszek jelezték ki kicsoda. Az indiánok között sok időt töltött el Gauder Áron is, a Nyócker című nagy sikerű animációs film rendezője. Új filmje egy indián teremtés történetet mesél el. Kojot négy lelke című animációs filmje sok sikert ígér.

  • Radar - A Kojot négy lelke - Gauder Áron új filmje

Hogy vannak e magyar indiánok? Bután hangozhat a kérdés, pedig léteznek. Az első Xántus János geográfus-utazó és vadnyugatkutató volt. Az irodalom történészek arra a következtetésre jutottak, vele kapcsolatban hogy Karl May egyenesen róla mintázta Old Shatterhand figuráját.

A Heverő Bölény már 1931-ben indián tábort alapított a Dunakanyarban, ami egészen 2005-ig aktívan működött. Heverő Bölény a jól ismert Baktay Ervin festőművész, művészettörténész, író, műfordító indián neve volt.

A 1960-as években Cseh Tamás a neves zenész is indiántábort alapított a Bakonyban.

Az indiánozás, tulajdonképpen egy közösségi elvonulás, ahol minden a rézbőrűek szabályai, esztétikája szerint működik. A kizökkenés a világunkból sokak számára jelentett és jelent ma is inspirációt.

Így van ezzel Gauder Áron is, aki a 2004-ben debütálló, és sikeres Nyócker című animációs film alkotója.

Áron 18 éves kora óta vesz részt minden évben a bakonyi indiánok közösségében. Cseh Tamásnak fontos szerepe van az inspirációban.

Az alkotók között feltűnik Bereményi Géza Kossuth díjas író, dalszövegíró, forgatókönyvíró és filmrendező.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Szélesvásznú történelem: Csinibaba + videó

Meghívott vendégeinkkel a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikeréről, a Csinibabáról beszélgettünk, melynek népszerűsége a mai napig töretlen, egyes mondataiból szállóigék lettek.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Radar – Így készülnek sportolóink a párizsi olimpiára + videó

Folyatjuk IRÁNY PÁRIZS! című rovatunkat, amelyben a párizsi olimpiára készülő magyar sportolókat igyekszünk bemutatni. Pici sérüléssel bajlódik, de ez sem zavarja abban, hogy Párizsból is aranyéremmel jöjjön haza. Szilágyi Áronnal a korábbi és leendő sikerekről is beszélgetett Rizmayer Mihály.
Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

Radar – Elfogták a lengyel unokázós bandát+ videó

A lengyel, a német és a magyar célkörözési egységek egyszerre csaptak le unokázós csalókra. A hazánkban tartózkodó lengyel szökevényt Budapesten fogták el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!