2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Radar

Radar - A Kojot négy lelke - Gauder Áron új filmje

Talán a mai fiatalok kevesebb indián történetet ismernek, de korábban faltuk a rézbőrűekről szóló regényeket és filmeket. Különös világba csöppentünk, ahol a fejdíszek jelezték ki kicsoda. Az indiánok között sok időt töltött el Gauder Áron is, a Nyócker című nagy sikerű animációs film rendezője. Új filmje egy indián teremtés történetet mesél el. Kojot négy lelke című animációs filmje sok sikert ígér.

  • Radar - A Kojot négy lelke - Gauder Áron új filmje

Hogy vannak e magyar indiánok? Bután hangozhat a kérdés, pedig léteznek. Az első Xántus János geográfus-utazó és vadnyugatkutató volt. Az irodalom történészek arra a következtetésre jutottak, vele kapcsolatban hogy Karl May egyenesen róla mintázta Old Shatterhand figuráját.

A Heverő Bölény már 1931-ben indián tábort alapított a Dunakanyarban, ami egészen 2005-ig aktívan működött. Heverő Bölény a jól ismert Baktay Ervin festőművész, művészettörténész, író, műfordító indián neve volt.

A 1960-as években Cseh Tamás a neves zenész is indiántábort alapított a Bakonyban.

Az indiánozás, tulajdonképpen egy közösségi elvonulás, ahol minden a rézbőrűek szabályai, esztétikája szerint működik. A kizökkenés a világunkból sokak számára jelentett és jelent ma is inspirációt.

Így van ezzel Gauder Áron is, aki a 2004-ben debütálló, és sikeres Nyócker című animációs film alkotója.

Áron 18 éves kora óta vesz részt minden évben a bakonyi indiánok közösségében. Cseh Tamásnak fontos szerepe van az inspirációban.

Az alkotók között feltűnik Bereményi Géza Kossuth díjas író, dalszövegíró, forgatókönyvíró és filmrendező.

További epizódok

Radar - Fő a biztonság: két keréken is

Radar - Fő a biztonság: két keréken is

A jó idő beköszöntével előkerülnek a kerékpárok. A biciklik számára a megfelelő karbantartás alapvető fontosságú, főleg egy hosszabb téli pihenő után. 2023. március 24.
Radar - Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza

Radar - Háromszor veri ezt kenden Ludas Matyi vissza

Szombaton, ahogy már megszokhatták jelentkezik az szélesvásznú történelem. Ezúttal a az 1950-ben bemutatott Ludas Matyi című film volt a beszélgetés témája, közben pedig számos érdekes dolog derült ki a mai lovas színházról és film kultúrtörténeti érdekességeiről is. 2023. március 24.
Radar - A jövő irodája

Radar - A jövő irodája

Magyarország legnagyobb gyógyszergyára új központot épít, amibe a Radar stábja is bepillantást kapott. Mutatjuk, milyen szempontok szerint tervezik ma a jövő irodáit és hogyan lesz a megálmodott tervekből anyagba öntött valóság. 2023. március 24.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Kátyúkár kisokos

Radar - Kátyúkár kisokos

Az autósok rémálma a kátyúkár. Évente több ezer autóban tesznek kárt az úthibák. A javítás költségeit nem egyszerű visszaszerezni, többnyire le is nyelik az autósok. Pedig van megoldás, Juhász Milán kollégánk járta körbe a témát.
Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Radar - Nyakunkon az óraátállítás

Madárcsicsergés és napsütés... egyre hosszabbak a nappalok és minden porcikánkban érezzük, hogy itt a tavasz. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan itt az óraátállítás. Ez sok ember szervezetét megviseli, de hogy miért? Utánajártunk.
Radar - A koraszülöttek hősei

Radar - A koraszülöttek hősei

A koraszülöttek szállítása óriási körültekintést és felkészült csapatot kíván. Az elhivatott csapatot most mi is elkísértük egy útjára.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!