2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Napi aktuális

A 2. magyar hadsereg veszteségét 120-140 ezer főre lehet tenni + videó

Tisztelet a bátraknak – ma 81 éve indult harmincfokos hidegben a doni áttörés, a világháború legtragikusabb magyar eseménye. A csata hőseire emlékezünk. Vendégünk volt Szakály Sándor történész.

  • A 2. magyar hadsereg veszteségét 120-140 ezer főre lehet tenni + videó

A 2. magyar hadsereg elvesztette becsületét, mert kevés – esküjéhez és kötelességéhez hű – ember kivételével nem váltotta be azt, amit tőle mindenki joggal elvárhatott. Állásainkból ellenséges túlerő kivethetett még akkor is, ha a csapat kötelességét meg tette. Ez nem szégyen. Ez szerencsétlenség. De becstelenség az a lelkeveszített fejnélküli gyáva menekülés, mit látnom kellett, miért most a szövetséges német hds. és az otthon mélységesen megvet bennünket. Ehhez minden oka meg is van. Vegye tudomásul mindenki, hogy innen sem betegség, sem sebesülés, sem fagyással el nem engedek senkit. Azon a területen, hol gyülekezésünket elrendelték, hol az újjászervezést végrehajtjuk, ott marad mindenki, míg meg nem gyógyul, vagy el nem pusztul - ez volt Jány Gusztáv, a 2. magyar hadsereg parancsnokának hadparancsa 81 éve, 1943. januárjában. 

A doni katasztrófa áldozatainak emléknapja alkalmából Szakály Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója a Napi aktuálisban elmondta, 1942 nyarán a 2. magyar hadsereg úgy indult meg a Szovjetunió felé, hogy részt vegyen a győzelemben, hiszen akkor úgy gondolták, hogy német győzelem várható a szovjetek felett. A németek pedig már 1942. januártjától követelték azt, hogy Magyarország a teljes haderejével vegyen részt a háborúban. 

Szakály Sándor úgy fogalmazott, nem lehetett annak a szovjet gőzhengernek ellenállni (...) a magyar sereg egy 200 kilométeres arcvonalat védett (...) az első vonalban 60-80 ezer ember harcolhatott. Hozzátette: Jány Gusztáv 1942. szeptemberétől kérte, hogy jöjjön segítség, 1942. decemberében Hitlertől érkezett egy kívánság a kormányzóhoz, hogy tartsanak ki. 

Teljes beszélgetés: 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!