2021. március 2.,
kedd, Lujza napja

Zsigmond Barna Pál: Magyar szempontból is nagy a tétje a román választásoknak

2020. szeptember 24., csütörtök 20:18

Évtizedek után lehet újra magyar polgármestere Marosvásárhelynek. Sóos Zoltán ugyanis jó eséllyel indul a posztért a vasárnapi választáson. A román választások lehetőségeiről Zsigmond Barna Pál, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa beszélt Magyarország élőben című műsorunkban.

Két évtized után újra magyar polgármestere lehet Marosvásárhelynek, ahol több felmérés szerint is Sóos Zoltánt a legesélyesebb jelölt. Bár függetlenként indul, de élvezi az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség támogatását. A Maros Megyei Múzeum igazgatójaként dolgozó Sóos Zoltán szerint a fiatalabb korosztályhoz tartozó románok sokkal nyitottabbak, így nem utasítanak el egy jelöltet csak azért, mert magyar. Őket ugyanis nem a polgármester nemzetisége érdekli, hanem az, hogy legyen egy élhető legyen a város, ahonnan nem kell elvándorolni - tette hozzá. A Székelyföld fővárosának is nevezett Marosvásárhelyen a lakosság mintegy 40%-a magyar.

„Nagy tétje van magyar szempontból is a romániai önkormányzati választásoknak. Fontos az, hogy a magyar közösség megmutassa magát, hiszem Románia egy centralizált ország, de ennek ellenére az önkormányzatoknál nagyon sok jogkör van, nagyon sok minden ott dől el. (…) Fontos az, hogy a magyar emberek képviseljék a magyar emberek érdekeit, hiszen a magyar érdekek képviseletét magyar emberekre lehet csak rábízni. (…) Fontos az, hogy minél több magyar ember vegyen részt a választásokon”

- fogalmazott Zsigmond Barna Pál, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

Teljes beszélgetés:

HírTV