2024. 03. 02. Szombat Lujza napja
Jelenleg a TV-ben:

Arról jöttem én... - A Color együttes története

Következik:

Európai Híradó 04:00

Magyarország élőben

Zsigmond Barna Pál: Magyar szempontból is nagy a tétje a román választásoknak

Évtizedek után lehet újra magyar polgármestere Marosvásárhelynek. Sóos Zoltán ugyanis jó eséllyel indul a posztért a vasárnapi választáson. A román választások lehetőségeiről Zsigmond Barna Pál, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa beszélt Magyarország élőben című műsorunkban.

  • Zsigmond Barna Pál: Magyar szempontból is nagy a tétje a román választásoknak

Két évtized után újra magyar polgármestere lehet Marosvásárhelynek, ahol több felmérés szerint is Sóos Zoltánt a legesélyesebb jelölt. Bár függetlenként indul, de élvezi az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség támogatását. A Maros Megyei Múzeum igazgatójaként dolgozó Sóos Zoltán szerint a fiatalabb korosztályhoz tartozó románok sokkal nyitottabbak, így nem utasítanak el egy jelöltet csak azért, mert magyar. Őket ugyanis nem a polgármester nemzetisége érdekli, hanem az, hogy legyen egy élhető legyen a város, ahonnan nem kell elvándorolni - tette hozzá. A Székelyföld fővárosának is nevezett Marosvásárhelyen a lakosság mintegy 40%-a magyar.

„Nagy tétje van magyar szempontból is a romániai önkormányzati választásoknak. Fontos az, hogy a magyar közösség megmutassa magát, hiszem Románia egy centralizált ország, de ennek ellenére az önkormányzatoknál nagyon sok jogkör van, nagyon sok minden ott dől el. (…) Fontos az, hogy a magyar emberek képviseljék a magyar emberek érdekeit, hiszen a magyar érdekek képviseletét magyar emberekre lehet csak rábízni. (…) Fontos az, hogy minél több magyar ember vegyen részt a választásokon”

- fogalmazott Zsigmond Barna Pál, a Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

Teljes beszélgetés:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Arat a kolera

Arat a kolera

Tanzániában legkevesebb 26 ember életét követelte a kolera, amelynek járványa a kelet-afrikai ország tíz régióját sújtotta január 5. és február 8. között - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!