2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Magyarország élőben

Szánthó Miklós: A Néppárt liberális centrista erővé vált az évek során

A kilépés egy új kezdet lehet: Európai Néppárt valóban nem az, ami volt, és pláne nem az, aminek kellene lennie az Alapjogokért Központ igazgatója szerint. Szánthó Miklós volt a Magyarország élőben című műsorunk vendége.

  • Szánthó Miklós: A Néppárt liberális centrista erővé vált az évek során

Egy nagyjából 20 éves időszak zárult ma le a Néppárt és a Fidesz között. Szánthó Miklós nagyjából már egy éve előre jelezte ezt. Ennyire lehetett látni, hogy idevezetnek a folyamatok – tette fel a kérdést az Alapjogokért Központ igazgatójának Velkovics Vilmos.

Ez benne volt a pakliban, hiszen az utóbbi időben annyi konfliktus gyűlt fel a Fidesz és a Néppárt között

– mondta el Szánthó Miklós.

Az Alapjogokért Központ igazgatója emlékeztetett arra is, hogy eddig a Fidesz tagsága felfüggesztés alatt állt, azonban

ez az egész ügy nem a Fideszről, hanem az Európai Néppártról szól. Mindez, ami történt arról szól, hogy az eredetileg keresztény-konzervatív pártcsalád miként vált „egy finoman fogalmazva” liberális centrista erővé, illetve miként kerültek a platformjára az értékek helyett az érdekek.

Szánthó szerint G. Fodor Gábor fogalmazta meg találóan a folyamatot, a politológus szerint ugyanis

a Néppárt behódolt a liberalizmusnak.

Most az okozza a problémát, hogy ennek a szövetségnek volt egy olyan tagpártja, amely nem tartott ezzel a fősodorral, azzal, hogy a Néppárt ilyen szinten eltávolodik az alapításkori értékeitől, és ellenálltak ennek a behódítási kísérletnek.

Az igazgató rámutatott arra is, hogy a járványügyi helyzet kezelése mellett

fontos kérdés az az EU-n belül, hogy a szövetség milyen irányba menjen el: megmaradjon-e szuverén államok közösségének vagy létrejöjjön egy föderatív entitás, egy Európai Egyesült Államok.

(…) A Fidesz erre az utóbbi elgondolásra nemet mondott. S mivel az, amit a Fidesz képvisel, nem illeszkedett bele az európai politikai fősodorba, ezért metaszintű konfliktus jött létre a magyar kormánypárt és az Európai Néppárt között, ez a probléma pedig egészen addig „lecsorgott”, hogy ki lehet a Néppárt tagja és ki nem

- hangsúlyozta Szánthó Miklós.

Teljes beszélgetés:

Kapcsolódó:

A Fidesz pontot tett a viták végére és kilép az EPP képviselőcsoportjából

Deutsch Tamás: A Néppárt frakciójának döntő többsége túlságosan messzire ment

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!