2020. július 2.,
csütörtök, Ottó napja

Merkely: Még nem alakult ki immunitás a koronavírussal szemben

Hír TV

2020. április 2., csütörtök 17:55

22 napja van érvényben a koronavírus okozta veszélyhelyzet. Az elmúlt 24 órában hatvan fővel, 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, újabb egy személy hunyt el, de emelkedett, mégpedig 42-re a gyógyultak száma is.

Ami, a megyénkénti összesítést illeti, továbbra is a fővárosban regisztrálták a legtöbb megbetegedést, a legkevesebbet pedig Hevesben és Békésben.

Merkely: Még nem alakult ki immunitás a koronavírussal szemben

A stúdióban Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, beszélt többek között arról, mikorra várható védőoltás a vírussal szemben.

Szervezetünk, immunrendszerünk válaszreakcióival kapcsolatos működését is tisztázta a Semmelweis Egyetem rektora, aki azt is elmagyarázta miért fontos, hogy közepes mértékű legyen szervezetünk megfertőződésre adott válaszreakciója.

Ami a genetikus befolyásoltságot illeti, például a gyermekek tüdejének szövete nem károsodik a vírussal történő megfertőződés következtében, mert még nincs arra fogékony receptora.

A cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a koszorúér betegség együttese esetén tudja a vírus a legnagyobb kárt okozni - fogalmazott Prof. Dr. Merkely Béla.

Hévíz megvár – már a jövőre készül a város

A koronavírus a gazdaságban a turizmusra mérte az első csapást. Ez Magyarországon számos települést nagyon érzékenyen érintett. A Magyarország élőben extra műsorunkban a kialakult helyzetről és a lehetséges segítségnyújtásról Papp Gábort, Hévíz polgármesterét kérdeztük.

Hévíz gyakorlatilag évszaktól függetlenül nagy vendégforgalmat bonyolít. Most viszont bezártak a szállodák, a helyi kávézók és éttermek is üzemszünetet hirdettek. Mennyivel változott meg a város élete?

A város élete nagyban megváltozott a koronavírus-járvány miatt. Ahogy a polgármester fogalmazott a helyiek gyorsan reagáltak a történésekre és ennek köszönhetően viszonylag gyorsan le is zárták a várost. A nagyjából 5 ezer fős Hévíz most „szellemvárossá vált”, hiszen normál időszakban 4-5 ezer ember jár dolgozni a környező településekről, és nagyjából 12 ezer vendégágy van a városban, emellett vannak olyanok is, akik nem alszanak a városban csak napközben tartózkodnak ott.

A jövőt illetően Hévíz megvár címmel kidolgoztak egy tervet, erről is beszélt a város vezetője.

Győrfi Pál: Együtt le tudjuk „győzni” a járványt

Az országos mentőszolgálat is kiveszi a részét a koronavírus okozta járvány elleni harcból, laposodik a járvány görbéje ugyanakkor napról napra nő a fertőzöttek száma, ez a mentősökre is fokozott terhet ró – vezette fel a témát Földi-Kovács Andrea.

A környező országokhoz képest valóban alacsonyabbak a megbetegedések száma, kijárási korlátozások vannak érvényben. Mennyire veszik komolyan mindezt az emberek – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

Győrfi Pál az országos mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy tapasztalatai szerint Budapesten a lakosság nagy része komolyan veszi az intézkedéseket, és pozitívan állnak hozzá ehhez a megváltozott helyzethez is, mert megértették, hogy a járvány terjedése csak így lassítható.

A szóvivő arról is beszélt, hogy idehaza átlátható a kommunikáció, mindenki naprakész információhoz juthat a járványhelyzetet illetően, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adatokat nem szabad félreérteni.

Hír TV