2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Merkely Béla: A maszk véd minket is és természetesen embertársainkat is

Hír TV

2020. július 21., kedd 20:06

Sorra dőlnek meg a negatív rekordok a környező országokban. Hogyan kerülheti el Magyarország, hogy berobbanjon a koronavírus-járvány? A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt a részletekről.

Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában – erről Sebastian Kurz kancellár beszélt vasárnap az Österreich című lapnak. A fertőzöttek számának növekedése és az újabb gócpontok kialakulása indokolja a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét – jelentette ki Kurz. Hozzátette ugyanakkor, hogy „túl kevésnek” tartja ezt az óvintézkedést. Eközben már itthon is felmerült, hogy vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra. A szakemberek szerint a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban.

Hallottuk az ausztriai szigorítást, Románia is újból életbe léptette a karantén-törvényét és egyre több koronavírusos esetet regisztrálnak Magyarországot körbevevő országokban. Elképzelhető olyan szigorítás, amilyet például Ausztriában bevezettek, tehát, hogy kötelező maszkviselés lesz nálunk is? – kérdezte Földi-Kovács Andrea, műsorvezető.

Én a kötelező maszkviselést nem tartom szigorításnak, én azt egy racionális javaslatnak vagy adott esetben döntésnek tartom. Gondoljuk csak el, ha zárttérben vagyunk és van egy szuperfertőző közvetlenül a környezetünkben, akkor nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy akár több személyt is meg fog fertőzni, de, ha van rajta maszk és rajtunk is van maszk akkor erre a valószínűség minimális (…) A maszk az véd, minket is és természetesen embertársainkat, gondoljuk ezt meg.

- mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Hír TV