2024. 07. 21. Vasárnap Dániel, Daniella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:25

Magyarország élőben

Maruzsa Zoltán: Nem készülünk új NAT-ra

Alacsony bérek, tanárhiány, óraterhek. Több mint 1500 egyházi iskolákban tanító pedagógus írta alá azt az állásfoglalást, amely az oktatás mai helyzetének problémáira hívja fel a figyelmet. A Magyarország élőben vendége Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár volt.

  • Maruzsa Zoltán: Nem készülünk új NAT-ra

„Nem segíti, hanem akadályozza a magyar oktatás megújulását az új Nemzeti alaptanterv -írják állásfoglalásukban a budapesti Piarista Gimnáziumban tanító pedagógusok. A dokumentumhoz, amely 6 pontban fogalmaz meg kritikákat már több mint 1500-an csatlakoztak. A tanárok többek között azt írják, nehéz úgy változásokat bevezetni, ha a pedagógusok jó része fáradt, reményvesztett. Az alacsony bérek és a munkaerőhiány is lehetetlenné teszi a tanári hivatás teljes megélését- vélik az állásfoglalás aláírói. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a dokumentumban "hangzatos", a kormány által is támogatott gondolatok és aktuális kritikák keverednek.”

Három hete jelent meg a NAT, azóta gyakorlatilag forrnak az indulatok…petíciók, aláírásgyűjtések NAT ellen és NAT mellett. Hogyan értékeli a kialakult helyzetet? 

Nem volt még ez máshogy sosem, bármely NAT született az előző két évtizedben mindig hasonló indulatokat váltott ki, hiszen ez az oktatásnak az egyik alapdokumentuma. Ezek azok az irányelvek, melyekre azután a kerettantervek készülnek és nyilván ezt ilyenkor mindenki igyekszik használni meg persze kihasználni. Szóval nem meglepő, hogy ez így alakul, bár én abban bízom, hogy lassan mindenki elmondja a véleményét. Új NAT-ra nem készülünk, a kerettantervek döntő többsége is megjelent, néhány szabály van, amin még dolgozunk és ezt követően, a mi magunk részéről már inkább a tankönyvírással szeretnénk foglalkozni - fejtette ki véleményét Maruzsa Zoltán.

Nem lát semmilyen akadályt arra, hogy az új NAT-ot életbe léptessék szeptember 1-től?

Mi azt állítjuk, hogy csökkent a tananyag, mások szerint nőtt. Mi biztosak vagyunk a csökkenésben, álláspontunk szerint a meglévő tankönyvek átdolgozására van csak szükség. Alapvetően nem hozzáírunk, hanem törlünk…rövidebbek lesznek a tankönyvek- tette hozzá az államtitkár. 

Teljes beszélgetés: 

 

Maruzsa: A pedagógusszakma fontos eleme a szakértői bizottsági munka

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!