2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország élőben

Maruzsa: A diákok érettségizni akarnak

Maruzsa Zoltán, Pesty László és Keve Tibor voltak Velkovics Vilmos műsorvezető vendégei, Magyarország élőben extra című műsorunkban.

  • Maruzsa: A diákok érettségizni akarnak

Maruzsa Zoltán: Május 4-én kezdődnek az érettségi vizsgák

Szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek május 4-én az érettségik - ezt jelentette be a közoktatásért felelős államtitkár ma délután.

Komoly egyeztetéssorozat előzte meg a végső döntés meghozatalát, ugyanakkor egyértelműen kockázatosabb lett volna azt későbbre halasztani - mondta Maruzsa Zoltán. A vírusra ugyanis a nyári meleg nem hat, csupán annak fertőzőképességét csökkenti.

Aki biztos abban, hogy nem szeretne a most következő időszakban érettségi vizsgát tenni, annak lehetősége lesz erre ősszel. A kivételes helyzetre való tekintettel idén ősszel az összes érettségi tárgyból vizsgát lehet majd tenni.

Azok számára, akik most teszik le az írásbeliket, azok menete úgy fog zajlani, mint az elmúlt években. Maga a vizsga is formailag annak megfelelő lesz, annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb változással kelljen számolniuk az érettségizőknek.

Azzal kapcsolatban még folynak tárgyalások, hogy a keresztfélévekben mely egyetemek indítanak - a megszokottól eltérően - ösztöndíjas képzéseket, a különös helyzetre való tekintettel.

 

Pesty László: Csak egy perc és már támogatta is a székelyeket

Egymillió uniós polgárnak kell aláírnia azt a kezdeményezést, amelyet a Székely Nemzeti Tanács indított el annak érdekében, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhassanak európai támogatásokra. Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke kiemelte, az elmúlt három évtized számos olyan deklarációt hozott, amelyek a határon túli magyarokkal foglalkoztak, de az unióban is sokat foglalkoztak a nemzeti kisebbségekkel, ezek szép kezdeményezések voltak, de a mostani minőségileg hoz nagy újdonságot.

Egy kicsit a pénzről szól, hiszen elsődleges célkitűzés, hogy a székelyek, a baszkok, a katalánok, a dániai németek, stb. Európa nemzeti régiói közvetlenül a brüsszeli kasszából kohéziós pénzeket kaphassanak akár úgy is, hogy a saját kormányuk tudta nélkül pályázhassanak Brüsszelhez – mutatott rá Pesty László.

A kampányfőnök közlése szerint, ha teljesül ez a cél, akkor a nemzeti kisebbségek hosszútávú megmaradása, nyelvük és kultúrájuk megmaradása biztosított lesz.

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, a koronavírus-járvány miatt az aláírásgyűjtést „be kellett tolni” az online térbe. Az Írdalá.hu oldalon alá lehet írni a kezdeményezést az „aláírom” gombra kattintva, az űrlap kitöltése pedig egy percet vesz igénybe. 

ÍRD ALÁ a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését!

 

Keve Tibor: A kézfertőtlenítő gyártás a vírushelyzet kapcsán adta magát

„Tudja, hogy a székelyek most a szívükhöz fognak kapni, ha meghallják, hogy önök mivel foglalkoznak. Pálinka helyett fertőtlenítőt készítenek az alkoholból.”

- mondta Velkovics Vilmos műsorvezető.

„Nem hagytuk abba a pálinkagyártást csak jelenleg sokkal nagyobb a kereslet…”

- válaszolta Keve Tibor.

„Honnan jött az ötlet?”

- kérdezte Velkovics Vilmos.

„A kézfertőtlenítő a vírushelyzet kapcsán adta magát, amikor Magyarországon is elindult ez a folyamat hivatalosan is. Termékfejlesztő cég vagyunk, gyógytermékek és kozmetikumok gyártásával foglalkozunk három évtizede. A szüleim alapították a céget, most már öcsémmel második generációként mi...”

- mondta Keve Tibor, a Gradiens Kft. alapítója.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!