2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

L. Simon László: Szakmaoktatás és ne ideológia képzés legyen a színművészeti egyetemen

2020. június 26., péntek 19:03

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításával az egyetemi autonómia nem fog sérülni – hívta fel rá a figyelmet L. Simon László a Magyarország élőben című műsorunkban. A parlament kulturális bizottságának fideszes alelnöke szerint a színművészeti egyetemen végre el kellene felejteni az ideológiai szálat és vissza kellene térni arra az időszakra, amikor magas színvonalú művészképzés folyt az intézményben.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak intézményük jövőjét érintő követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán újságíróknak, leszögezve: a javaslatokat nem tudja elfogadni.

L. Simon László a HírTV stúdiójában emlékeztett, mintegy két éve zajlik felsőoktatás intenzív átalakítása és a felsőoktatási intézmények egy részét alapítványi rendszerbe szervezik át.

Több egyetemnek is zajlik az átalakítása, de az egyik egyetem vezetői folyamatos akciókkal akarják ezt megakadályozni

– tette hozzá. A politikus szerint a közvélemény tévesen kap olyan információkat, hogy a kormányzat célja a művészi szabadság megsértése és az egyetemi autonómia felszámolása, hiszen nem csak egy színművészeti egyetem átalakítása zajlik, hanem annál jóval nagyobb intézmények komplexebb átszervezése is folyamatban van.

Sehol nincsen semmilyen balhé, semmilyen tüntetés, senki nem állítja, hogy az egyetemi autonómia sérülne, hogy a tudomány szabadsága sérülne

– hangsúlyozta L. Simon László.

Velkovics Vilmos felvetésére, hogy milyen színművészeti egyetemet képzel el, a politikus emlékeztetett Kerényi Imre szavaira, aki azt mondta,

hagyni kell a politizálást, a legfontosabb, hogy megtanuljanak jól beszélni, megtanulják minél jobban a rájuk szabott szerepet megtanulni, a szakmát, nem pedig valamiféle ideológiai képzést kell megtanulni.

Teljes beszélgetés: 

HírTV