2020. október 21.,
szerda, Orsolya napja

Kacskovics: Akár megháromszorozhatja a laborok kapacitását az újfajta PCR-teszt

Hír TV

2020. október 8., csütörtök 19:50

Megbízhatónak bizonyult az újfajta PCR-teszt, amely gyorsabban és egyszerűbben mutatja ki a koronavírust – mondta a Semmelwies Egyetem rektora. Merkely Béla kiemelte: az új eljárás egy lépésben méri az örökítőanyagot és két óra alatt eredményt hoz, így akár megháromszorozhatja a laborok kapacitását. A szakember hozzátette: a fejlesztő cég már rendelkezik terjesztési engedéllyel, a Semmelweis Egyetem pedig akár egy-két héten belül elkezdheti használni az új teszteket.

Kacskovics Imre immunológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja volt Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendége, Magyarország élőben című műsorunkban.

Az új PCR-tesztet egy magyar tulajdonú nemzetközi diagnosztikai cég fejlesztette ki. Az új teszt az egész eljárást meggyorsítja és leegyszerűsíti annak elvégzési folyamatát. Az eredeti három-öt óra helyett ez kettő órára csökkenti a kimutatás időtartamát.

„Több ezer mintát kell úgy elbírálni, hogy az megbízható legyen, tehát itt azért komoly adatok vannak.”

- jegyezte meg Kacskovics Imre immunológus.

Zajlanak közben a gyógyszer kutatások, gyógyszer fejlesztések is, Magyarországon is folyamatosan.

„Elkezdtük az egérvizsgálatokat, tehát már egerekben teszteljük, hogy tényleg lassú-e a kiülés. Mi arra számítunk, hogy lassú és valóban hozza a várakozásokat, tehát ebből a szempontból nagyon ígéretes.”

- mondta Kacskovics Imre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja, fehérjealapú gyógyszer kutatásukról.

Teljes adás:

Kapcsolódó anyagok:

Megbízhatónak bizonyult az újfajta PCR-tesz

932-vel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

Operatív Törzs: Terv szerint zajlik a védekezés

Gulyás Gergely: Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

Orbán Viktor: Az országnak működnie kell

Covid percek (2020-10-08)

További szigorítások Belgiumban

Hír TV

x
Rendkívüli hír