2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Gulyás Gergely: Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az első hullámhoz képest az egészségügynek a védekezéshez szükséges eszközei rendelkezésre állnak.

  • Gulyás Gergely: Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

A sajtótájékoztató elején Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány tegnapi ülésén ismét a vírushelyzettel foglalkozott. Elmondta, a vírus második hulláma mindenhol Európában felfutóban van, azonban Magyarország a második hullám során is a jobban védekező országok közé tartozik. Az emberek élete a legfontosabb, a legfontosabb összehasonlítási alap az elhunytak száma. Ha ezt megnézzük, akkor Nyugat-Európa számtalan nagy és gazdag országa a védekezést tekintve elmarad a közép-európai átlagtól – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Továbbra is mindenkit arra kérünk, hogy azokat a szabályokat, amiket a kormány meghozott, mindenki tartsa be. Ezeknek a szabályoknak a megtartása ma az egyetlen garancia arra, hogy a vírus második hulláma során a lehető legkevesebben betegedjenek meg, szoruljanak kórházi kezelésre és a lehető legtöbb életet meg tudjuk óvni.”

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az első hullámhoz képest az egészségügynek a védekezéshez szükséges eszközei rendelkezésre állnak.

Kiemelte, a legnagyobb teher most az orvosokon és az ápolókon van, ezért tartotta fontosnak a kormány, hogy az ápolói béremelés is folytatódjon. Így 2020 november 1-ével 20%-al nő az ápolók fizetése. 2022 január 1-ével pedig további 30%-os béremelésre kerül majd sor.
Gulyás Gergely aláhúzta, a rendszerváltás óta nem került sor ekkora mértékű ápolói béremelésre.

„Tudjuk azt, hogy az orvosoknak és ápolóknak hatalmas a felelőssége, ezért is tartottuk elérkezettnek az időt, hogy a járványügyi védekezésben megerősítsük az orvosok elkötelezettségét is és egyeztessünk a Magyar Orvosi Kamarával. (…) Azt tudjuk mondani, konszenzus jött létre. Még ha szavakban időnként az ellenzéki pártok a szokásos reakcióiknak megfelelően úgyis érezik, hogy nekik valamilyen kritikát mondani kell, e törvény tartalmával kapcsolatosan mind az orvos szakmával, mind pedig a politikában egyetértés jött létre” – mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, továbbra is segítik a cégeket, vállalkozásokat, a magyar gazdaságvédelem Európán belül a legjobbak közé tartozik. Bejelentette, hogy a kormány a tegnapi ülésén arról döntött, hogy az új lakások építésének áfája továbbra is 5 százalék lesz, és újabb családvédelmi intézkedések is lesznek. – Jövő héten benyújtjuk a parlamentnek a hitelmoratórium meghosszabbításának javaslatát is – közölte, majd a Nemzeti konzultáció végeredményei közül ismertetett néhányat. A legtöbben, a válaszadók 83 a maszkviselést tartja a védekezés legfontosabb eszközének, 79 százalék egyetért a rendezvények, és az utazási feltételek szigorításával, idősek számára kialakított vásárlási idősávot 62 százalék támogatja. Gulyás Gergely végül köszönetet mondott, amiért ilyen sokan töltötték ki az íveket. Jelezte, hogy ez volt a második legsikeresebb konzultáció.

A tárcavezető arról is szólt, hogy ma 36 darab kijelölt járványkórház van az országban. Hangsúlyozta, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy az átvezénylések aránya az 1 százalékát érintse az egészségügyben dolgozóknak.

A sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban kiemelte: az új bértábla mellett is van lehetőség a magánpraxisra, nem szeretnénk ezt tiltani, csak ésszerű keretek közé terelni. Azt valóban szeretné a kormány megszüntetni, hogy egy orvos három helyen ne dolgozzon egyszerre, és még emellett napi nyolc órában is. Véleménye szerint 10-12 óránál többet egy nap nehéz felelősségteljesen dolgozni. 

A kormány szintén foglakozott a gazdaság helyzetével is: a családok és a munkahelyek védelme és a vállalkozások támogatása kiemelt fontossággal bír -hangsúlyozta. A miniszter felidézte, hogy az utóbbi időben a kormány 1,4 millió munkahely megvédéséhez járult hozzá. 

Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: amíg a kormány folyamatosan adót csökkent, addig a Karácsony Gergely-féle újrakezdési adó adóemelést jelent, pedig a főpolgármester jó állapotban vette át a kasszát Tarlós Istvántól. – Igaz, hogy a főváros is vesztett a válsággal, de ez meg sem közelíti azt a mértéket, amennyit az állam vesztett – hangsúlyozta. Hozzátette, a megemelt számú alpolgármesterek és tanácsadók számának korábbi mértékre csökkentésével egymilliárdot tudna megspórolni a fővárosi önkormányzat. 

A tárcavezető kitért rá, hogy az Európai Unió bíróságának a CEU ügyben hozott ítéletének megfelelő szabályozást fognak végrehajtani, de komoly szakmai vitákra is számít ezzel kapcsolatban. – Párbeszédet fogunk kezdeményezni a bírósággal – közölte, hozzátéve, ezzel egy olyan kaput nyitott ki az uniós bíróság, amelyen nemcsak a Soros-egyetem, hanem más szereplők is – például nagyvállalatok – is be tudnak majd lépni. Gulyás beszélt arról is, hogy az unió német alelnöke a 30-as évekre emlékeztető nyilatkozatot tett, amikor országok kiéheztetéséről beszél, ezért a kijelentését bocsánatkérésnek kell követnie.

– A Radetzky-laktanya arculatmegőrzéssel történő átépítése a Bem téren, a főváros javára fog válni – húzta alá egy újabb kérdésre válaszolva a tárcavezető.

 

 

Hír TV - Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!