2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Ibolya Tibor: Az eredeti vádiratban végrehajtandó szabadságvesztést indítványoztunk Kaleta Gábor ügyében

Hír TV

2020. július 8., szerda 19:58

Másodfokon folytatódik Kaleta Gábor ügye. A korábbi perui nagykövet védője fellebbezett az elsőfokú ítélettel szemben. A Magyarország élőben vendége Ibolya Tibor fővárosi főügyész volt.

Az egész országot sokkolta Kaleta Gábor ügye, a volt diplomata számítógépén 19 ezer gyermekpornográf képet foglaltak le. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az ítéletet azonban többen túl enyhének találták, főleg annak fényében, hogy ma ezt is megfellebbezte további enyhítés miatt. Többen az ügyészséget is bírálták.

„Azért bírálták többen az ügyészséget, a vádhatóságot, mert felfüggesztett börtönbüntetést javasoltak. Miért volt ennyire enyhe az indítvány?”

- kérdezte Velkovics Vilmos.

„Itt rögtön egy elterjedt tévedést szeretnék megcáfolni: nem felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség, hanem az eredeti vádiratában végrehajtandó szabadságvesztést indítványoztunk, illetve pénzbüntetést mellé és a pártfogó felügyelet elrendelését is.”

- felelte Ibolya Tibor.

„Honnan fakadhat ez a félreértés?”

- tette fel a kérdést a műsorvezető.

„A félreértés onnan fakad, hogy amikor ezt az indítványt megtettük az eredeti vádindítványunkban tavaly ősszel, ha jól emlékszem november 19-én, akkor még a nyomozati iratok alapján a volt perui diplomata a nyomozás során nem tett vallomást, ami azt jelenti, hogy a bűnösségére sem nyilatkozott, tehát gyakorlatilag tagadásban volt, ezért az ügyész ebben az esetben úgy gondolta, hogy egyébként az általános ítélkezési gyakorlattól jóval szigorúbb büntetést fog indítványozni, ezért volt a vádiratban a végrehajtandó szabadságvesztés. Azonban a vádiratnak most már kötelező az úgynevezett mértékes indítvány.(…)”Ha a bíróság úgy gondolta volna, hogy ez az indítványunk nem törvényes, a beismerés nem őszinte, nem valódi beismerés, akkor ha akarja a bíróság tárgyalást tűzhetett volna ki. De itt nem arról van szó, hogy a bíróság úgymond rosszul végezte a dolgát, itt a bíróság a Magyarországon – azért mondom, hogy Magyarországon, mert a fővárosi főügyészség vezetője vagyok, de most már az országos számokat is megismertem – általános büntetőjogi gyakorlatnak megfelelően hozott döntést ebben az ügyben.”

- válaszolta Ibolya Tibor.

Hír TV