2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Magyarország élőben

Horváth József: Az USA nem biztos, hogy olyan lesz a választás után, mint ahogyan megismertük

Napra pontosan két hónappal ezelőtt törtek ki zavargások az Egyesült Államok nagyvárosaiban, miután egy erőszakos rendőri intézkedés miatt meghalt egy afroamerikai férfi. Miről szól a Black Lives Matter mozgalom? A stúdióban Horváth József biztonságpolitikai szakértő beszél a részletekről.

  • Horváth József: Az USA nem biztos, hogy olyan lesz a választás után, mint ahogyan megismertük

I can’t breathe - Nem kapok levegőt. Ez volt az utolsó mondata annak a 46 éves mineapolisi fekete férfinak, akinek a nyakán percekig térdelt egy rendőr. A Georg Floyd elleni erőszakot a rendőrség nem akarta nagy dobra verni, de az intézkedésről készült felvételek futótűzként terjedtek az interneten. Az eset miatt Amerika nagyvárosaiban békés tüntetések kezdődtek, amelyek több helyen zavargásokba fordultak. Fosztogatások, gyújtogatások, szobordöntések és kemény összecsapások jellemezték az elmúlt két hónapot. Közben a tüntetések mögött álló Black Lives Matter mozgalom már az őszi elnökválasztásra fókuszál. Céljaik között szerepel például, hogy minél több fekete menjen el novemberben szavazni.

Az amerikai kétosztatú politikai rendszerben ön egyértelműen a demokrata pártot, azaz a baloldalhoz közel álló demokratákat látja az események mögött? – kérdezte Velkovics Vilmos, műsorvezető.

Az alap indításnál megvolt egy ok, egy rosszul sikerült, szerencsétlen rendőri intézkedés. Az amerikai statisztikák szerint tizennyolcszor nagyobb esélye van egy amerikai színesbőrűnek arra, hogy a saját színesbőrű szomszédja lövi le, mint az, hogy egy rendőri erőszak áldozatává válik. Ehhez képest az, amit a demokraták elindítottak én attól tartok már, hogy nem lesznek képesek ezt a fogkrémet visszarakni a tubusba az elnökválasztás után, itt már túlnőnek az események rajtuk és innentől kezdve nagyon nehéz lesz, amikor New York polgármestere már Marxot idézi és a munkásosztályt és mindent felsorolnak már akkor onnantól kezdve az Amerikai Egyesült Államok nem biztos, hogy olyan lesz az elnökválasztás után, mint ahogyan megismertük

- mondta Horváth József, biztonságpolitikai szakértő.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!