2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Magyarország élőben

Fekete Péter: Átláthatóbb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert építettünk

Több évre tervezhetőséget és a színházi dolgozók bérének emelését is lehetővé teszi a kormány szerdán elfogadott kulturális törvénycsomagja - jelentette ki Fekete Péter kulturális államtitkár a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus szerint az ügyet politikai haszonszerzésre használta az ellenzék szakmai vita helyett.

  • Fekete Péter: Átláthatóbb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert építettünk

Megszavazta a parlament a kormány kulturális törvénycsomagját. Az elmúlt napokban heves vitát kiváltó módosításról Fekete Péter kulturális államtitkárt Velkovics Vilmos kérdezte.

Fekete Péter szerint átláthatóbb, kiszámíthatóbb, nyugodtabb rendszert építettek.

„Az lehetetlenség, hogy akkor, amikor a magyar közpénzekből, az adófizetők pénzéből, akkor amikor Európában a legmagasabb százalékos arányú befizetéseket tesszük a vidéki és az önkormányzati színházakba, akkor az államnak ne legyen bármiféle beleszólási joga, hogy mi folyik azokban a színházakban.”

Hozzátette, hogyha egy önkormányzat úgy dönt, hogy a saját lakóközösségének, a saját szűk közegének szeretne működtetni egy színházat, ő ezt meg tudja tenni. Ha viszont úgy gondolja, hogy regionális szerepre törne, ha több tagozatot szeretne működtetni és ehhez nincs elég forrása, akkor fordulhat az államhoz és az állam pedig megvizsgálja, hogy milyen közfeladatokat fog ellátni az a színház és azt meg fogja támogatni.

A kultúráért felelős államtitkár azt is elmondta levélben próbálta megnyugtatni a négyszáz színházi igazgatót. Hazugság és szikrája sem igaz annak, hogy a kormány kívánja megmondani, ki legyen színházigazgató.

„Nincs szó vétójogról, egyeztetési jogról van szó. Arról van szó, hogyha valamelyik önkormányzat szeretne közös működtetésben működtetni a színházat, akkor le kell ülni és meg kell egyezni arról, hogy milyen formában, mennyi időre, milyen igazgatónak a felügyelete alatt fog működni az a színház.”

Fekete Péter kifejtette, közel másfél éves egyeztetési folyamat során maguk a színházak kérték, hogy legyen több pénz a dolgozók fizetésére.

„Most meg fogjuk tudni címkézni. Azt fogjuk tudni mondani, hogy itt van háromszáz millió forint, akkor, hogyha ennek a 20 százalékát bérfejlesztésre fordítod kedves önkormányzat, kedves igazgató. Azt kérték, hogy kiszámíthatóbb, több évre tervezhető legyen a rendszer. azt fogjuk mondani, hogy megegyezünk, ha három évre alá tudjuk írni a szerződést. Azt szokták kérni, hogy az önkormányzatok ne adjanak egyre kevesebb pénzt. azt tudjuk mondani, hogy akkor tudjuk odaadni ezt a háromszáz millió forintot, ha garantálod kedves önkormányzat, hogy a következő három évben nem csökkented a saját befizetésedet a színházad felé. Tehát ez három olyan terület, amivel védjük a színházat, védjük az adott színházi közösséget.”

Kapcsolódó cikkek:

Elfogadták az új kulturális törvényt

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!