2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Dr. Szlávik János: A tünetmentes fertőzött is továbbadhatja a vírust

Hír TV

2020. szeptember 1., kedd 19:45

Becsöngettek, megkezdődött az iskola. Adásunkig négy budapesti iskolából jeleztek fertőzést. A Corvinus Egyetem gólyatáborában legalább 18 fertőzöttek regisztráltak. Még inkább terjed a koronavírus, mint az első hullám idején – állapította meg az ITM epidemiológus szakértője, Orosz Beatrix. Ennek okáról Dr. Szlávik János infektológus főorvos beszélt Földi-Kovács Andrea műsorvezetőnek, Magyarország élőben című műsorunkban.

Korábban sokan találgatták, hogy mikor jön a második hullám, ha egyáltalán jön. Egyesek az iskolakezdés idejére tippelték a második hullám érkezését. Arra ugyanakkor kevesen gondoltak, hogy még az idei tanév megkezdése előtt ennyivel fog nőni az új fertőzöttek száma.

A szennyvízminták örökítőanyag vizsgálata azt mutatja, hogy Budapesten és sok vidéki nagyvárosban elkezdett emelkedni a szennyvízben ez az örökítőanyag. Mindez a koronavírus fertőzésének terjedését bizonyítja.

Ahogy ez a vírus az emberi szervezetbe bejut, elkezd szaporodni, majd az emberi szervezetből annak egy része távozik. Ez a távozás a szennyvízből is kimutatható. Nem magát a vírust, hanem annak örökítőanyagát találják meg a szennyvízben, mely ezt igazolja.

„Úgy terjed a közösségben, hogy az illetők nem tudnak róla. Amúgy is, ez a vírus jellemző módon imád úgy megfertőzni valakit, hogy az illető nem veszi észre, hogy megfertőződött. Úgynevezett tünetmentes fertőzött. A tünetmentes fertőzött, attól, hogy ő nem észlel tüneteket vagy rendkívül enyhe tüneteket észlel, attól még továbbadhatja a vírust.”

- hangsúlyozta Dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Egyesek szerint akár 30-35 százalék is lehet a tünetmentesek aránya, sőt, a gyermekeknél talán még nagyobb ez az arány. Ezek a számítások egyelőre nem pontosak, de folyamatosan tanulmányozzák a vírust, hogy a lehető legmegfelelőbb módon tudjanak a vírus okozta fertőzésekre reagálni.

„A vírus keresett magának egy olyan csoportot, ahol ő könnyen tud terjedni. Ezek a gólyatáborok, az esküvők, a rendezvények, különböző sportesemények, templomi események, ahol sok fiatal, fertőzött ember át tudja adni egymásnak a vírust, hiszen ez a vírus azért első sorban cseppfertőzéssel terjed.”

- jegyezte meg Dr. Szlávik János, infektológus főorvos.

„Ne bízzuk el magunkat, mert sokkal inkább kell figyelni a védekezésre.”

- folytatta az infektológus főorvos.

A vírussal, valamint a nyáron kutatók által talált, úgynevezett mutáns koronavírussal, a "D642"-vel és a különféle oltóanyagokkal kapcsolatos információkért tekintsék meg teljes műsorunk:

Kapcsolódó anyagok:

Szijjártó Péter: A lefoglalt külföldi utak díját vissza fogják fizetni

Magas kockázatú országgá nyilvánította Magyarországot Belgium

Szijjártó: A konzuli szolgálat segít a magyarokon

Hír TV

x
Rendkívüli hír