2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Magyarország élőben

Dr. Kellermayer Miklós: Ellenállóbb és rugalmasabb lehet a koronavírus, mint gondolták

A világon elsőként magyar orvosoknak sikerült megvizsgálniuk egy aktív fertőzőképes koronavírust. A Semmelweis Egyetem kutatói különös technikával térképezték fel a vírus szerkezetét, amelyről kiderült, hogy igen strapabíró. A kórokozó felszínét korona szerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak. A vírus pedig öngyógyító és az egyik legrugalmasabb biológiai organizmus lehet, amit az ember ismer. A kutatócsoport vezetője, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Dr. Kellermayer Miklós volt Velkovics Vilmos vendége, Magyarország élőben című műsorunkban.

  • Dr. Kellermayer Miklós: Ellenállóbb és rugalmasabb lehet a koronavírus, mint gondolták

Az utóbbi 5-6 évben jelentősen fókuszálnak a vírusokra és az azokkal kapcsolatos kutatásokra, ami részben hozzájárult ehhez az eredményhez – mondta Dr. Kellermayer Miklós. Ezzel foglalkozó műszerközpontot hoztak létre, ami meghozta eredményét.

Így derült ki többek között az is, hogy átlagosan 61 darab kapaszkodó koronaszerű nyúlványa, úgynevezett tüskefehérje van egy ilyen vírusgömböcske felületén.

A vírus átmérője átlagosan 90-100 nanométer. 100 nanométer egy hajszálnak nagyjából az ezred része. Tehát ezer darab vírusgömböcskét tudnánk egymás mellé tenni, hogy átérjen egy hajszál átmérőjén.

Ennél jóval kisebbek a tüskefehérjék, amik nagyjából 15-20 nanométeresek.

A tű hegyének átmérője, amellyel ezeket a kis vírusgömböcskéket és azok tüskefehérjéit vizsgálták, kb. 8-10 nanométer.

„Kémiailag nem kezelt és nem fagyasztott állapotban lévő víruson történtek a mérések. Ez valóban úgy tűnik, hogy első a világon. Amit látunk az több szintű. Az egyik az, hogy ezek a tüskefehérjék ezek nagyon bámulatosan mozognak a vírusnak a felületén. Ennek valószínűleg szerepe lehet abban a folyamatban, hogy hogyan ismeri fel a megtámadott sejtnek a felületén a kötőhelyeket ez a vírus. Ez az egyik. A másik az, hogy megnyomogattuk a vírust és valóban, gumilabda szerűen, faltól falig be tudtuk nyomni ezt, akár százszor elismételtük egymás után és mindig visszaállt ez a gömb alakja a vírusnak.”

- jegyezte meg Dr. Kellermayer Miklós.

A vírus elleni védekezési módszerek hatékonyságáról, valamint a vírussal kapcsolatos kutatásokról, azok eredményeiről és céljairól tekintsék meg teljes műsorunk:

Kapcsolódó anyagok:

Müller Cecília: Már nem gócosan van jelen a járvány, hanem szinte mindenütt

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!