2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Müller Cecília: Már nem gócosan van jelen a járvány, hanem szinte mindenütt

2020. szeptember 23., szerda 11:15, frissítve: szerda 13:50

Ma már közösségi terjedésről beszélhetünk, bárhol megjelenhetnek a betegek - jelentette ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Ismét megugrott a fertőzöttek száma. 951 fővel emelkedett a beazonosított koronavírusosak száma az elmúlt 24 órában, és 8 újabb idős, krónikus beteg halt meg a betegségben, 48 éves a legfiatalabb és 69 éves a legidősebb – mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján. 86 fő viszont már meggyógyult.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy így az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő, majd kitért a laborvizsgálatokra is. Elhangzott, hogy ezek száma megközelíti a 646 ezret, amelyeknek gyakorlatilag elenyésző kisebbsége a térítéses vizsgálat.

A vizsgálatok száma majdnem teljes egészében lefedi a térítésmentes tesztek számát.

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy aki gyanús vagy diagnosztikus jelleggel, járványügyi érdekből vagy akár kontaktkutatás során laboratóriumi vizsgálatra kerül, annak a személynek

az állam megtéríti a tesztjét.

Jelenleg 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig 35-en vannak lélegeztetőgépen. Mindez, mind pedig a napi több száz, illetve nem ritkán ezer közeli esetszám arra utal, hogy a járvány második hullámának felszálló szakaszában vagyunk, ezért továbbra is fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása – mutatott rá Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos mindenkit arra kért, hogy

akinek láza van vagy bármilyen felsőlégúti tünetet észlel magán, ne menjen közösségbe. Ez a gyermekekre is érvényes, ezért a szülőktől is fokozott figyelmet kért.

Tegnap Kásler Miklós miniszter videókonferenciát tartott a kórházak főigazgatóinak, akiktől azt kérte, hogy a megszokott fegyelmezettséggel hajtsák végre a kiadott utasításokat, ezzel is meggátolva a fertőzés további terjedését. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy

a fertőzés nem gócosan van jelen Magyarországon, hanem úgynevezett közösség terjedésről beszélünk, így a betegek bárhol és bármikor megjelenhetnek.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyetteseelmondta, folyamatos az ellenőrzése a hatósági házi karantén betartásának. A tavaszi ellenőrzés megkezdése óta 1 millió 71 ezer ellenőrzés történt. 

A mai napon érvényben lévő házi hatósági karanténok száma 27 449

- tette hozzá.

Kiss Róbert alezredes kiemelte: az elmúlt napon 12 719, tavasz óta pedig több mint 1 millió 71 ezer alkalommal ellenőriztek a rendőrök.

Tájékoztatása szerint jelenleg 27 449-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt 24 órában 3280 emberrel szemben rendelték el ezt az intézkedést, amelyet 644 esetben a határátlépés során alkalmaztak.

Kiss Róbert elmondta: jelenleg 1815 ember használja a karantén ellenőrzésére szolgáló mobiltelefonos informatikai alkalmazást.

A rendőrség állománya folyamatoan ellenőrzi a hétfőtől érvényben lévő szigorúbb szabályokat. Az elmúlt 24 órában ilyen ügyben 32 esetben folyt rendőri intézkedés. 

5 esetben a tömegközlekedési eszközön utazó személy nem, vagy nem megfelelő módon viselte a védelmi eszközt

27 esetben pedig a kereskedelmi üzletekben, intézményekben volt szükség rendőrre a védelmi szabályok megszegése miatt. 

Kiss Róbert ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni. A maszkot úgy kell viselni, hogy a szájat és az orrot elfedje. 

Maszkot kell viselni színházban, moziban, az egyéb előadóművészeti helyszínen, múzeumban, könyvtárban, közművelődési intézményben, archívumban, ügyfélfogadási irodákban, valamint az egészségügyi és szociális intézményekben.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta, a szórakozóhelyeken 23 órától reggel 6 óráig csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, kivéve, ha áru átvétele, kifizetése, illetve étel elvitele történik. A rendőrök ellenőrizhetik a védelmi szabályok betartását és megszegésük esetén intézkednek. A rendőrtiszt arra kérte az üzemeltetőket, hogy a szórakozóhelyeken tartassák be ezeket a szabályokat.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy ha a tömegközlekedési járművön utazó nem tartja be a maszkviselés szabályait, a járművezető felszólítja erre, és ha ennek nem tesz eleget, a vezető nem indul tovább járművével, felszólíthatja a szabály megszegőjét, hogy szálljon le, illetve rendőri intézkedést is kezdeményezhet. Ilyen esetben a rendőrség közérdekű üzem megzavarása miatt indíthat szabálysértési eljárást.

A rendőrtiszt figyelmeztetett arra is, hogy a tömegközlekedési eszköz vezetőjének bántalmazása közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűncselekményének minősülhet, amelyet a törvény súlyosan büntet.

Hír TV, MTI