2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 17:00

Magyarország élőben

Berzi Gergely: Technikai káosz a Brexit körül

A britek szeretnék a Brexitet, különösen, hogy ez minél hamarabb megoldódjon. Arról, hogy miként történjen az elválás, nagyon komoly technikai káosz van Berzi Gergely külpolitikai szakértő szerint.

  • Berzi Gergely: Technikai káosz a Brexit körül

Három évvel azután, hogy az angolok szűk többsége úgy döntött, hogy Nagy Britannia lépjen ki az Európai Unióból, most szombaton százezrek tüntettek Londonban egy újabb népszavazást követelve. A demonstrációval párhuzamosan a brit parlament is ülésezett, amely elutasította Boris Johnson kilépésről szóló tervét. A képviselők nem fogadták el ugyanis a Brexit feltételrendszeréről kötött megállapodást, és nem járultak hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem. A miniszterelnök ezért formálisan kezdeményezte az Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének halasztását, egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

A Brexit folyamatról Berzi Gergely külpolitikai szakértő a következőket mondta:

„A lényeget tekintve nem változott érdemben a helyzet, a közvéleménykutatások azt mutatják, ha sor kerülne egy második Brexit népszavazásra, nem változna annak a végkimenetele. Tehát az emberek szeretnék a Brexitet, különösen azt szeretnék, hogy ez minél hamarabb megoldódjon. Ennek a módjáról, hogy miként oldódjon meg, miként történjen az elválás, ebben egy nagyon komoly technikai káosz van. Ez a káosz ez úgy tűnik, hogy fokozódik. Minden alkalommal mintha egyet előre lépnének a megoldás felé a felek, kettőt-hármat hátra lépnek.”

A szakértő arról is beszélt, milyen hatással lehet ez a folyamat az Európai Unióra nézve.

„Mindaddig, amíg van esély rá, hogy Boris Johnson vezetésével mégiscsak megoldódjon a technikai probléma még ezen a héten, addig nyilván nem lehet szó halasztásról. (….) Ezt a feloldhatatlan ellentétet valószínűleg előrehozott választásokkal lehet megoldani. Szerintem érdemes látni, hogy itt nagyon sokan büntetni akarják Nagy-Britanniát. Mégiscsak a brit nép azt fejezte ki, hogy a saját szuverenitását olyan magasra értékeli, hogy nem hajlandó belemenni az arról való lemondásra. Nem hajlandó egy olyan úton követni a többi európai országot, ami a szuverenitás nagyobb feladásával és nagyobb föderalizációval jár.”

Hír TV 

 

További epizódok

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

Szanyi Tibor: Nem találtunk a történelemben olyan korszakot, ami szociális értelemben milliókat emelt fel

A Magyarország élőben vendégeként Szanyi Tibor a Kádár-tervről és az ellenzéki összefogásról beszélt. 2021. szeptember 10.
Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

Deutsch Tamás: Gyalázatos módon nekitámadt az Európai Bizottság a lengyeleknek

A Magyarország élőben vendége Deutsch Tamás fideszes ep-képviselő volt. 2021. szeptember 10.
Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

Csizmazia Gábor: 2001. szeptember 11-e alapvetően megváltoztatta az amerikai társadalom gondolkodását

A Magyarország élőben vendége Csizmazia Gábor, a NEK Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa volt. 2021. szeptember 10.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!