2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Bartos Mónika: Sikerélményre van szükség a nyelvtanuláshoz

Hír TV

2019. április 30., kedd 20:57

Várhatóan ősztől már lehet pályázni a 9. és 11. évfolyamos diákoknak azokra a külföldi nyelvtanfolyamokra, amelyeket teljes egészében a magyar kormány áll. Az évente 140 ezer középiskolást érintő program miniszteri biztosa a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta, a fő célkitűzés, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben szerezzenek minél nagyobb jártasságot a fiatalok. Bartos Mónika közölte, hogy elsősorban az uniós országokba lehet majd nyelvet tanulni, aminek a szervezés már megkezdődött.

Fontos, hogy a fiatalok számára igazi sikerélmény legyen a kint töltött idő – mondta Bartos Mónika. Szerinte a nyelvi mobilitás hiánya az egyik oka annak, hogy a magyarok kicsit zártabbak, félénkebbek, önbizalomhiányosak idegennyelv tudás terén. Ha azonban a fiatalok érzik, hogy van értelme energiát fektetni a nyelvtanulásba, akkor valódi sikereket fognak elérni.

A hatékony program összeállításához a miniszteri biztos számít a nyelvtanárok, nyelviskola vezetők véleményére.

Nagyon fontos, hogy a kétszer kéthetes nyelvi kurzusról majd olyan élményekkel térjenek vissza a diákok, amelyek majd megalapozzák azt a hosszú további folyamatot, amely a nyelvtanulást jelenti.

Bevonjuk az adott célországok nyelvi intézeteit, a British Councilt, a Francia Intézetet, a Goethe Intézetet. Ők fognak segíteni abban, a Magyarországra akkreditált nagykövetek segítségével, hogy a partneriskolákkal való kapcsolatok kiépüljenek. Kérünk az adott célországtól ajánlást, hogy melyik nyelviskolákat és nyelvi kurzusokat részesítsék fiataljaink előnyben

– fogalmazott.

Hír TV