2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Láncreakció

Láncreakció: A 14. szankciós csomagban az orosz LNG kereskedelmét korlátozná az uniós vezetés + videó

Moszkva felkészült rá, hogy az unió 14. szankciós csomagja betilthatja az orosz LNG importját. Újra drágul a kőolaj a növekvő globális bizonytalanság miatt. A jegybankok folytatják az aranyfelvásárlást, a nemesfém menetelése töretlen. Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Toldi Ottóval, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetőjével és Tatár Mihállyal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzőjével.

  • Láncreakció: A 14. szankciós csomagban az orosz LNG kereskedelmét korlátozná az uniós vezetés + videó

A 14. szankciós csomag tervére válaszul Moszkva közölte, hogy Oroszország meg tud birkózni az Európai Unió orosz LNG behozatalára vonatkozó tilalmával, de ez magasabb árakhoz vezetne az európai fogyasztók számára és veszteségekhez az uniós vállalatok számára.

A RIA hírügynökség a külügyminisztérium egyik tisztviselőjét idézve azt írta: az orosz energiaexportőröknek már sikerült átirányítaniuk az energiaellátást új piacokra, többek között Indiába és Kínába, és az ilyen tapasztalatok segítenek megbirkózni az esetleges új korlátozásokkal.

Miközben Németország és Csehország arra kérte az Európai Uniót, hogy külön munkacsoport vizsgálja az Oroszországból származó összes energiahordozó-import leállításának lehetőségét, az Európai Statisztikai Szolgálat adatai szerint az Unióba irányuló orosz gázszállítások márciusban 2,3 százalékkal 1,14 milliárd euróra emelkedtek. Leginkább Olaszország növelte a vásárlásait. Az európai gáztőzsde, a holland TTF öt hónapos csúcsra emelkedett, a közel-keleti feszültségek, valamint az orosz gáz körüli bizonytalanságok és az alacsonyabb norvég vezetékes gázszállítások miatt. A gáz- és szén-dioxid-árak erőteljes emelkedése ráadásul a magasabb villamosenergia-árakat támogatja, mivel a két árazás egymáshoz van kötve a tőzsdén: ennek megfelel Németországban az áram tőzsdei ára csaknem 40%-al nőtt április eleje óta, derül ki a European Gas Hub elemzéséből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!