2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Levél az egyetemfoglalóknak

Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval

Magyar Nemzet

2020. szeptember 14., hétfő 07:53

Levelet írt az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét lezáró egyetemisták vezetőjének. A tárca hangsúlyozza: az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának kijelölése a jogszabályi rendelkezések betartásával történt.

„Hangsúlyozottan kérjük, hogy alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval” – áll a Magyar Nemzethez eljutott válaszlevélben, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Színművészeti Egyetem HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak küldött. A Magyar Nemzet birtokába került üzenet azért született, mert az egyetem Vas utcai épületét elfoglaló hallgatók csoportja nemrégiben Palkovics László innovációs miniszterhez fordult, azt kérve: vonja vissza Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának megbízását.

„2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor” – áll a minisztérium válaszában. Hozzáteszik: a fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát. A tárca szerint a fentiekből egyértelműen következik, hogy

a tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

„A hallgatók és a fenntartó közötti párbeszéd rendkívül fontos eleme a helyzet rendezésének. Ezért is volt sajnálatos, hogy 2020. augusztus 27-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megrendezett fórumon nem jelentek meg, és ezzel szakmai párbeszédben sem kívántak részt venni” – fogalmazta meg levelében a minisztérium. Amint azt a Magyar Nemzet már korábban megírta: az egyetemfoglaló diákok azóta egy másik találkozótól is távol maradtak, amelyen a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, valamint a Színház- és Filmművészetért Alapítvány küldöttsége vett részt.

Az innovációs miniszter a napokban kifejtette, hogy az SZFE-n tiltakozók rossz ajtón kopogtatnak. Palkovics László pénteken az ATV.hu-nak azt nyilatkozta: természetes, hogy szakmai viták folynak, amelyeket a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével, illetve a mögöttük álló testületekkel, de – mint mondta – „nem velem, egy mérnökemberrel”. Azt is kijelentette: nem lát arra indokot, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását.

Csernai Mihály, az egyetemfoglaló hallgatók vezetője még vasárnap is azt nyilatkozta a Hír TV-nek: amíg nem hívják vissza a kuratórium elnökségét, nem tárgyalnak. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy a diákok tartós blokádra rendezkedtek be.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem képzését részben át kell alakítani, és meg kell szüntetni azt a harminc éves panaszt, miszerint a diákokat túlhajszolják

– erről beszélt az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke vasárnap este Bayer-show című műsorunkban. Vidnyánszky Attila úgy véli, borzalmas játék zajlik a diákok sorsával az SZFE-n. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: a cél, hogy a hazai színiképzést nemzetközi szinten is elismertté és naggyá tegyék.

 

 

Magyar Nemzet