2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

Jánoshidán tartják a Jászok Világtalálkozóját

Idén Jánoshidán tartják a Jászok Világtalálkozóját: a vasárnap záruló rendezvényen egyebek mellett koncertekkel, kézműves és gasztronómiai bemutatókkal várják közönséget és átadják a Jászságért Díjat is.

  • Jánoshidán tartják a Jászok Világtalálkozóját

Fotó: Facebook 

A szervezők tájékoztatása szerint a jánoshidai önkormányzat és a Jászok Egyesülete által rendezett világtalálkozó péntek délután az ünnepélyes megnyitóval kezdődött a premontrei rendházban, majd fellépők műsora, koncertek következnek. Késő este Szent Iván-éji tábortűz lesz a jász íjászok közreműködésével.

Szombaton a reggeli zenés ébresztő után a jászok főpapi szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja. Ezt követően felvonulnak a jász települések.

A díszünnepségen átadják a Jászságért Díjat és a jánoshidai kitüntető díjakat. Nemes József leköszönő jászkapitány beszámolója után Szőllősi Sándor jászkapitány beiktatása következik.

A nap folyamán fellépőkkel, koncertekkel várják a látogatókat a sportpályán, este tűzijáték lesz és dj gondoskodik a jó hangulatról. A szombati kísérő programok között lesz például játszóház, falunéző kisvonat, a szervezők a Jász települések és mesterségek utcájába és az Ízek utcájába is várják a látogatókat.

Vasárnap búcsúi szentmise lesz körmenettel. A sportpályán egész napos búcsút és kirakodóvásárt tartanak, sport-és ügyességi vetélkedők lesznek. Az eredményhirdetés után a világtalálkozó ünnepélyes zárásakor a "stafétát" átadják Jászdózsa település részére. Este koncertekkel várják a kikapcsolódni vágyókat.

A rendezvény három napján a premontrei rendházban kiállításokkal várják az érdeklődőket. Az óvodánál a települések kézművesei mutatkoznak be, bent pedig vasútmodell-kiállítást lehet megtekinteni. A faluházban a helyi és elszármazott festők és fotósok művei láthatók.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben, Jászberényben tartották a jász redemptio, azaz a jász önmegváltás 250. évfordulója alkalmából. A jász önmegváltás története 1702-ben kezdődött, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Az ott élők azonban ebbe a változásba nem nyugodtak bele, és 1745-ben saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságaikat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Erős nemzeti felhatalmazással érkezik az EU-csúcsra Orbán Viktor

Erős nemzeti felhatalmazással érkezik az EU-csúcsra Orbán Viktor

Orbán Viktor érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82 százalék) a hétfői informális EU-csúcsra. Ezzel szemben az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francai elnök csupán 13,9, illetve 14,6 százalékos eredményt értek el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!